Vaeltava vitsaus: moni-ilmeistä countrya kokemuksen varmuudella

Image

Vuonna 1987 levytysuransa Badding Rockersin kanssa Rock'n'Roll Keijukainen -levyllä aloittanut Marko Haavisto juhlistaa kolmekymmenvuotista levytysuraansa kokoamalla uuden Country & Western -bändin. Mukana Vaeltava Vitsaus -bändissä on jo Rock'n'Roll Keijukaisella rummuttanut Kuja Salmi.

Haavisto on kirjoittanut levyllisen uutta suomenkielistä countrya, jossa ovat sulassa sovussa baarien tuhlaajapojat, portsarit ja tarjoilijat. Vaikka välillä mennään melko sameissa vesissä, niin jonkinlainen myötätunto näitä lauluja leimaa.

Jerry Reedin Guitar Manin mieleen tuova kappale Vaeltava Vitsaus on lainannut nimensä koko bändille ja sopii hyvin käyntikortiksi kiertävälle countrybändille. Tarinassa pizzapaikat ja katusoitot koettuaan Ellin kievarista löytyy trio laulajan taustalle ja Vaeltava Vitsaus pääsee matkaan.

Kaurismäkeläinen tunnelmapala Jenni kasvaa komeasti viulusovituksella biisin edetessä b-osaan. Elokuvasta tutussa tarinassa Jenni tarjoilee työttömille lohtua ruokapadan äärellä.

Boogiemies kulkee Sun-henkisen rockabillyriffin voimin astetta reippaammin. Biisi on maltettu pitää yksinkertaisena ilman turhia kikkailuja ja se toimii hyvin juuri näin.

Toiveunta on tyylipuhdas 1950-luvulta ammentava makupala, jonka komeat stemmalaulut kruunaavat.

Kymmenen joukkoon ainoaksi lainabiisiksi valikoitunut Elämän valttikortit on sovitettu Johnny Cash-muottiin ja hyvä niin. Vexi Salmen klassikkosanoitus sopii levyn muun materiaalin joukkoon saumattomasti. Vaeltavan Vitsauksen sovitus nostaa keskikaljabaareissa loppuunkuluneen kappaleen patetian suosta onnistuneesti uuteen elämään.

Yölamppu-laulun kertoja miettii yksin jäätyään kadulla kulkiessaan kuka mahtaakaan jatkossa puhdistaa akvaarion. Mainio kielikuva tavanomaisempien fraasien keskellä. Kaiken kaikkiaan biisit kuulostavat hyvällä tavalla rennoilta ja niissä on kepeyttä, vaikka aiheet melkoisen synkkiä olisivatkin. Kyllä tällä ryhmällä on hyvä viedä suomalaista Country & Westerniä sinne minne se kuuluu – elävän yleisön eteen. Bändin keikoilla on nähty myös vierailevia solisteja ja soittajia.

Vaeltava Vitsaus (Turenki records, 2017)