Electro-Voice EKX – ratkaisu liikuteltavaan äänentoistoon

Image

Bändikäyttöön, DJ-toimintaan, sekä klubien enempi-vähempi liikuteltavaksi tai täysin kiinteästi asennettavaksi PA-systeemiksi suunniteltu EKX-sarja käsittää neljä aktiivi- ja neljä passiivimallia.


Kokonaisuutena ZLX- ja ELX-sarjoja järeämmäksi, mutta ETX-sarjaa keveämmäksi mitoitetun EKX-malliston basso-osastosta vastaavat joko 15- tai 18-tuumaisella kartioelementillä kalustetut subwooferit. Yläkaistalla taas  vastuun kantavat joko 12- tai 15-tuumaisella kartiolla ja titaanikalvoisella DH-1-diskanttidriverilla varustetut kaiutinkaapit. Diskanttielementin ohjaimena käytetään Electro-Voicen omaa SST- eli Signal Synchronized Transducers -torvea.

Vaikka aktiivi- ja passiivimallit ovat periaatteessa niin kaiutinkokoonpanoltaan kuin koteloinniltaankin yhteneväiset, ovat aktiiviversioiden suoritusarvot hitusen korskeampia.
Passiivisen EKX-12-mallin toistokaistaksi ilmoitetaan 82 Hz – 18 kHz, aktiivisen EKX12P:n puolestaan 60 Hz – 18 kHz. Kookkaampien EKX15 ja EKX15P:n toistoalueissa on vastaavanlainen ero passiivimallin ulottuessa 75 Hz:n taajuuteen ja aktiivimallin kurottaessa peräti 55 Hz:n lukemiin.

Äänenpaineen suhteen aktiivimallit vetävät myös hienoista kaulaa. Erot ovat kuitenkin pieniä, sillä 12-tuumaisilla päästään enimmillään 131 ja 132 dB:n SPL-tasoille, ja 15-tuumaisten mallien kohdalla aktiivinen toteutus yltää 134 dB:n SPL-tasolle, kun passiivinen pystyy kahta desibeliä alempaan tulokseen. 

Image

Aktiivimalleissa etua tuo myös DSP:n käyttö kaiuttimien ohjaukseen. Electro-Voiden QuickSmartSDP-prosessorin toimintaa hallitaan yhdellä monitoiminupilla. Tarjolla on neljä eri käyttötilanteisiin suunniteltua asetusta (musiikki, live, puhe ja klubi), kolmialueinen eq, sovitukset sub bass -kaiuttimien käyttöön, ja viisi ohjelmapaikkaa käyttäjän omille asetuskokonaisuuksille.

Electro-Voicen Cardioid Control Technology -toiminto mahdollistaa sub bass -kaiuttimen suuntakuvion hallinnan silloin, kun käytössä on useampia yksiköitä. Parhaimmillaan suuntaus vaimentaa 35 dB lavalle suuntautuvaa kuminaa, kun energia ohjataan DSP:n avulla yleisölle.

Valmistajan mukaan keikkakulutusta kestävät 15-millisestä vanerista rakennetut kotelot ja ripustuspisteet M10-kierteillä tekevät EKX-sarjasta ammattikehiin soveltuvan vaihtoehdon.
Takareunan epäsymmetrisen viisteen ansiosta 2-tiemallit soveltuvat myös kulmamonitoreina käytettäviksi.


Lisätiedot: Profitron