iRig Acoustic Stage –luonnollista digiääntä

Image

IK Multimedia laajensi pari vuotta sitten tuotteidensa kohderyhmää myös akustisen kitaran puolelle iRig Acoustic -mikrofonilla. Nyt sen pariksi on kehitetty digitaalinen esivahvistin/ audiosovitin.

Uutuuspaketti kantaa nimeä iRig Acoustic Stage, ja se on tarkoitettu käytettäväksi eritoten keikkatilanteessa, mutta miksei myös äänitystyökaluna, sillä laite kykenee 32-bittiseen ääneen 48 kilohertsin taajuudella ja on tyyppiä USB Class Compliant.

iRig Acoustic –mikrofoni perustuu MEMS-elementtiin. Se on suojattu pehmeällä kumipäällysteellä, jossa on myös lovi, josta mikrofoni kiinnitetään soittimen ääniaukon kulmaan. Mikrofonia voi siis käyttää myös muiden ääniaukolla varustettujen akustisen soittimen kanssa.

Image

Itse audiosovitin tarjoaa kaksi tuloliitäntää, IN ja AUX. Ensinmainittuun kytketään iRig Acoustic –mikrofoni, ja jälkimmäiseen voi halutessaan kytkeä soittimen oman pietsomikrofonin. Kahden mikrofonin suhdetta voi säätää mix-säätimellä. Lisäksi laitteessa on balansoimaton lähtö mikseriä tai vahvistinta varten. Yhteys tietokoneeseen hoituu mikro-usb -liittimellä.

Äänenmuokkausta varten iRig Acoustic Stage tarjoaa neljä esiasetusta (natural, warm, bright, nylon),  joista Nylon on tarkoitettu nylonkielisille instrumenteille. Nämä valitaan painamalla tone-painikkeesta.
Valmistajan mukaan natural-asetus vastaa sitä sointia, joka saadaan kun tyypillinen laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni on tähdätty soittimen sweet spot -kohtaan. Warm-asetus taas on tästä pehmeämpi vaihtoehto. Bright-asetus puolestaan voi olla hyödyllinen mikäli soittimen halutaan erottuvan miksauksessa. Kunkin näistä kolmesta vaihtoehosta voi valita myös silloin kun Nylon-asetus on päällä.

iRig Acoustic Stage tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden myös soitinkohtaiseen kalibrointiin, jota valmistaja vahvasti suositteleekin. Tämä suoritetaan painamalla tone-painiketta kunnes se ja neljä esiasetusta vilkkuvat punaisena. Sen jälkeen soitetaan kitaran kielet kuuden sävelen klusterina painamalla jokaista kieltä samalla sormella, ja liikutetaan klusteria yksi nauhaväli kerrallaan 12. nauhaväliin saakka. Tämän jälkeen painetaan tone-painiketta kalibroinnin varmistamiseksi.

iRig Acoustic Stage on varustettu myös feedback cancel –toiminnolla. Eliminoitavia kiertotaajuuksia laitteeseen on mahdollista tallentaa maksimissaan kymmenen. Toinen apu kierron ehkäisemiseen ja optimaalisen soinnin hakemiseen on phase-kytkin, jolla saa tehtyä 180 asteen vaiheenkäännön.

iRig Acoustic Stagen tuotetesti julkaistaan Riffin numerossa 3/2016 (ilmestyy 7.6.2017).

Lisätiedot: Into-Luthman