Blinded By The Light - elokuva musiikin voimasta

Image

Tämä elokuva toi mieleen sen, kun olin aikoinaan kuuntelemassa pakistanilais-brittiläistä kirjailija Hanif Kureishia (mm. Esikaupunkien Buddha). Hän puhui siitä ristiriidasta, mikä hänelle toisen polven siirtolaisnuorena syntyi oman identiteetin kanssa. Isovanhempien kotimaa ja sen kulttuuri tuntuivat vieraalta, englantilaisille taas hän oli usein vain pelkkä ”Paki”.

 

Tähän samaan tematiikkaan pohjautuu Blinded By The Light, joka on saanut innoituksensa pakistanilaissyntyisen brittijournalistin Sarfraz Manzoorin omaelämänkerrallisesta kirjasta Greetings From Bury Park. Sen otsikko on sanaleikki Bruce Springsteenin ensimmäisen levyn nimestä (Greetings From Asbury Park). Manzoor on suuri Springsteen-fani, joka hurahti tämän musiikkiin jo teini-ikäisenä. Elokuvan on ohjannut Gurinder Chadha, joka tunnetaan parhaiten Bend It Like Beckham -ohjauksestaan.

Eletään ´80-luvun loppua. Javed (Viveik Kalra) asuu Lutonissa ja hänellä on ongelma: hän rakastaa kirjoittamista, haaveilee siitä ammattia, mutta ”vanhemmat ovat jäänet edelliselle vuosisadalle”, ja suunnittelevat pojalle toisenlaista uraa. Välillä skinheadit sylkevät päälle, eikä ole tyttöystävääkään, sillä isä ei päästä kaverin luo bileisiin.

Lukiokaan ei ala toivekkaissa merkeissä, mutta antaa pikkuhiljaa toivoa, sillä äidinkielen opettaja rohkaisee kirjoittamaan. Lisäksi Javed kohtaa koulunsa toisen aasialaispojan, Roopsin (Aaron Phagura), sikhin ja armottoman Springsteen-fanin. Myös Javedista tulee pian ”käännytetty”, sillä hän pystyy hyvin samaistumaan kappaleiden lyyrikoihin. Lukiossa kuvioon astuu myös Eliza (Nell Williams).

Springsteen on itse puhunut ja myös laulanut nuoruuden vaikeasta isäsuhteestaan. Isäsuhde on myös tämän elokuvan keskiössä. Blinded By The Light kertoo siitä minkälaiseen ristipaineeseen vanhempien odotukset sekä niistä poikkeavat omat haaveet nuoren ihmisen vievät. Taustalla ovat elokuvan käsikirjoittajanakin toimineen Sarfraz Manzoorin kokemukset toisen polven pakistanilaisnuorena Lutonissa ´80-luvulla.

Elokuva ei kuitenkaan ole missään nimessä synkistelyä, vaan Blinded By The Light on erittäin viihdyttävä, hauska ja lämminhenkinen draamakomedia. Juoni kulkee mukavasti, ja muutamassa kohdassa elokuva muuttuu täysveriseksi musikaaliksi. Samalla se kertoo musiikin lohduttavasta ja voimaannuttavasta merkityksestä. Siellä täällä Springsteen-kappaleiden lyriikoita on myös upotettu käsikirjoitukseen. 

Blinded By The Light sai heti käsikirjoitusvaiheessa Bruce Springsteenin henkilökohtaisen hyväksynnän, joten elokuvassa kuullaan useita hänen kappaleitaan aina ensimmäiseltä levyltä ´80-luvun lopulle asti. Mukana on myös yksi julkaisematon Springsteen-biisi. Lisäksi elokuvassa soi pari ´80-lukulaista brittihittiä. Alkuperäsmusiikin taas on säveltänyt A.R. Rahman.

 

Ensi-ilta elokuvateattereissa 8.11.2019.