Antti Riihimäki: Porvoo – Helsinki – Maailma

|
Image

Tuottaja Antti Riihimäki avaa Riffin suositussa "Ikimuistoiset sessiot " -juttusarjassa päiväkirjastaan kolmen ison ja mielenkiintoisen hankkeen taustat. Miten syntyivät Antti Tuiskun "Kaunis kaaos" ja Cheekin "Kuka muu muka"? Ja millaisia operaatioita liittyi Cheekin stadionkonserttien valmisteluihin. Nämä asiat voit lukea Riffin painetusta numerosta 3/2015, tässä nettispesiaalissa sen sijaan kerromme kuka oikeastaan on tuottaja Antti Riihimäki alias DJ RZY ja mikä hänet on tuonut alalle.

 

Antti Riihimäki on kotoisin musikaalisesta perheestä. Isä on Porvoon suomalaisen seurakunnan kanttori ja äiti kuoronjohtaja sekä laulunopettaja ja työskennellyt muun muassa Sibeliuslukiossa. Molemmat ovat nyt jo eläkkeellä. Kymmenen vuotta vanhempi veli tekee Berliinissä uraa pianistina. Myös Antin pikkusisko on käynyt aikoinaan musiikkikoulut läpi, mutta musiikista ei tullut hänelle ammattia.


Riihimäen ensimmäinen soitin oli viulu, jota mies soitti kahdeksaantoista ikävuoteen saakka. Sen jälkeen tapahtui siirtyminen Sibeliuslukioon, jossa hän ymmärsi, että viulun täysipainoinen harrastaminen vaatii liikaa. Sibeliuslukiossa soittimiksi vaihtuivat sähköbasso ja piano.
– Yläasteesta lähtien mulla oli fiilis että tuottaminen, biisien tekeminen ja soundin luominen kiinnostaa tosi paljon. Broidin diggailut vaikutti paljon. Porvoossa yläasteella ei muita alan tyyppejä juurikaan ollut joten edessä oli muutto Helsinkiin.

– Homma oli selkee: musaa pitää vielä opiskella. Pyrin myös yliopistoon musiikkitieteitä opiskelemaan. Kaksi vuotta luin pääsykokeisiin ja olisin päässytkin sisään, mutta samana vuonna sain myös paikan Stadian musiikkituottajalinjalle. Sinne otettiin vain kaksi tuottajaa ja jotenkin ne diggas mun jutuista ja pääsin sinne sisään. Kuuntelin paljon instrumusaa ja klasari- ja orkesterimusa on myös ollu mulla aina mukana. Kotikasvatus vaikuttaa paljon. Aina ei todella tarvii olla edes sanoja biiseissä mistä tykkään. Soundin ja makeiden juttujen luominen oli todella kiinnostavaa. Se ajoi välillä myös harhaan, kun ei aina tajunnut mikä biisissä on tärkeää. Mikä merkkaa. Että keskittyisi vaikka enemmän lyriikkapuoleen – tuotantokikat ei juurikaan kiinnosta, jos biisi ei muuten säväytä.

Teksti: Misha Koivunen
Kuva: Tommi Posa
 
Oheinen nettispesiaali liittyy Riffi-lehdessä 3/2015 julkaistavaan Antti Riihimäen haastatteluun, joka kuuluu juttusarjaan "Ikimuistoiset sessiot". Sarjassa tuottajat nostavat esiin kolme ikimuistoisinta tuotantoa, joissa ovat olleet mukana ja kertovat miten ja miksi asiat etenivät. Riffi 3/2015 ilmestyy keskiviikkona 3. kesäkuuta. 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.