Lewitt Connect 6 – kulmikasta vain muoto

|
Image

Muusikot ovat vain yksi käyttäjäryhmä näille vehkeille. Eikä edes suurin, peliväkeä taitaa olla enemmän…

Monisärmäinen ja jyrkkäpiirteinen Connect 6 sulautuu mustalle tietokonepöydälle sijoitettuna osaksi virtuaalisen panssarivaunun tai vaikka hävittäjän ohjaamoa ja antaa epäilemättä sellaista nostetta, jolla e-soturi imeytyy syvemmälle räiskintäpelin tiimellykseen.
Musiikintekijä ei ehkä samanlaista adrenaliinibuusteria tarvitse, mutta toiminnoiltaan laite palvelee sävelnikkaria vallan mainiosti. 

Laite on verraten painava ja tarraa sopivan nahkeilla tassuillaan pöydän pinnasta pitävän otteen. Kahta kuulokejakkia lukuunottamatta liitännät ovat takalaidassa ja niukka valikoima kattaa perustyöskentelyn vaatimukset.

Image

Kahteen kombo-tyyppiseen XLR-liittimeen voi kytkeä mikrofonin tai jonkin linjatason signaalia puskevan laitteen, ja kumpikin liitäntä toimii myös instrumentille sovitettuna tulona.
Näissä kanavissa on myös varsin hyvät muokkaustoiminnot (EQ + dynamiikka), jotka hyödyntävät Connect 6:n omaa DSP-prosessoria.

Yksi ohjain, monta tehtävää

Kansilevyn kookas kiekko palvee monessa tehtävässä. Sillä kontrolloidaan niin tulosignaaleiden tasoja kuin monitoroinnin voimakkuuttakin, sekä kytketään päälle tai pois phantomit.
Eri parametrejä kiekko ottaa säädettäväkseen selvästi tuntuvalla ja kuuluvasti naksahtavalla painalluksella. Jokaisella naksauksella kiekon tehtävä vaihtuu seuraavaan ja kun kaikki mahdollisuudet on selattu läpi, kierros alkaa taas alusta. 

Osaa toiminnoista ei kuitenkaan tavoita suoraan Connect 6:n fyysiseltä pinnalta, vaan avuksi otetaan Lewitt Control Center -applikaatio.
Tämä suhteellisen selkeä apuohjelma ladataan suoraan valmistajan sivustolta ja manuaalisten toimintojen ohessa siihen on sisällytetty jonkin verran automaattista avustusta.

 

Peilaa takaisin

Silloin kun äänitetään ihan perinteiseen tapaan musiikkia tai muuta audiota, välittyy Connect 6:n läpi tietokoneen suuntaan audiota kolmen stereoparin eli kuuden kanavan leveydeltä.

Analogiset päätulot ovat ensimmäinen kanavapari, Aux-in-liitäntään kytketty ulkoinen lähde seuraava, ja viimeisenä tulee USB:n kautta kytketty älylaite.

Vaikka analogitulot 1–2 muodostavat yhdessä stereoparin, ne toimivat itsenäisten monokanavien tavoin. Kaikki kytkinvalinnat ja muokkaussäädöt voi tehdä riippumatta rinnakkaisen kanavan asetuksista.
Äänitys kahta erilaista mikrofonia käyttäen sujuu kätevästi. Ja mikäli kyseessä taas on aito stereomateriaali, kanavien asetukset saa prikulleen samanlaisiksi tallentamalla DSP:n säädöt kirjastoon, ja kopioimalla ne sieltä sitten rinnakkaiselle kanavalle.

Ää nitysvaiheessa kummankin signaali sijoittuu kuitenkin monitoroinnissa keskelle stereokuvaa, panorointia ei Connect 6:ssa ole. Laitoihin signaalin voi sijoittaa kuuntelussa vasta tietokoneen DAW-ohjelman säädöillä.

Jos työstetään podcastia tai tehdään esimerkiksi reaktiovideota, jossa omat kommentit täytyy saada liitettyä johonkin ennalta tehtyyn tai tietokoneella juuri siinä hetkessä esimerkiksi pelin edetessä syntyvään materiaaliin, tarvitaan ns. loop back -toimintoa, joka peilaa koneelta tulevan äänen takaisin ja miksaa uudet ainekset suoraan osaksi sitä.
Sellainen Connect 6:sta kyllä löytyy, joskin toimivan reitityksen etsiskelyyn ja kokeiluun voi kulua tovi jos toinen. Yksinkertainen kaavio käyttöoppaassa olisi iso apu, mutta sellaista valmistaja ei nyt tarjoa.

Kuuden ensimmäisen tietokoneelle johtavan digikanavan rinnalla laitteessa on toiset kuusi kanavaa. Näistä kanavapari 7/8 toisintaa analogitulot 1/2, kun taas kanavapari 9/10 poimii signaalin Mix A -lähdöstä ja kanavapari 11/12 puolestaan lähdöstä Mix B.
Loopback-lähteeksi valitaan käytännössä jompikumpi miksaus ja analogitulojen signaalit summataan soppaan joko saman tien tai tallennetaan omille raidoilleen ja miksataan lopullisesti vasta jälkityöstössä.

Tietokoneelta Connect 6:lle tulee puolestaan kuusi stereopareiksi niputettua kanavaa, joita voi itsenäisesti annostella A- ja B-miksaukseen. Käytännössä äänittäjällä on siis mahdollisuuksia sommitella hyvin erilaisia ja moneen tilanteeseen sopivia reitityksiä. 

Avusta, kiitos

Connect 6 sisältää vallan pätevää automatiikkaa alkajan avuksi. Applikaatio taluttaa opastettavaa askel kerrallaan ja tulokset ovat toimivia. Tottuneempi asettelee parametrit itsekin tuota pikaa. Sekä ekvalisaattori että dynamiikkaprosessorit on varustettu monipuolisin säädöin ja niiden käyttö on hyvin intuitiivista.

Image

Automatiikka huomioi mikrofonityypin ja toiminnan luonteen. Live-moodissa prosessoidaan raskaammin, kun taas tallennettaessa jätetään jälkityöstölle pelivaraa. Varsinaisen hyötysignaalin ohessa applikaatio osaa myös mitata taustamelun tason ja ehdottaa sopivaa vaimennusta ekspanderilla.

Automatiikkaa on enemmänkin. A- ja B- miksauksissa voi nimittäin käyttää äänitason optimointia, joka nostaa liian hiljaiseksi ymmärtämiään jaksoja ja toisaalta vaimentaa silloin, kun aletaan huidella säröytymisen rajoilla.
Toimintoa hallitaan päälle/pois-painikkeella ja yhdellä virtuaalinupilla, jonka valaistus ilmaisee kompression määrää.
Tämän itsessään kyllä vaikuttavan toiminnon tarve ja hyödyllisyys saattavat liittyä nyt enemmänkin videoiden tekoon, hallitussa musiikin äänitystilanteessa en sille erityistä käyttöä keksinyt.

Kuin suoraan insinöörin oppaasta 

Lewitt on jo mikrofoneillaan osoittanut ymmärtävänsä audiolaadun päälle, eikä Connect 6 todista toisin. Ääni on puhdas ja tarkkapiirteinen, mikrofonivahvistimet eivät tunnu jättävän omaa väriään ääneen ja niin ekvalisointi kuin dynamiikankin työstö toimivat käsikirjamaisen neutraalisti. 

Image

Connect 6:n applikaatio on selekä: esimerkiksi ekspanderi-ikkunan alareunassa signaali piirtyy vihertävänä, sininen viiva ilmaisee ekspansion määrää.

Tämä laite ei lukeudu niihin karakteeri-vimpaimiin, joilla leimataan koko tuotanto jonkin ihanteellisen makutottumuksen nimiin. Sen sijaan Connect 6 sopii mihin tahansa äänityksiin, jossa pitää tallentaa soitin tai lauluääni sellaisena kuin se on. Värit haetaan soittimesta tai mikrofonilla ja viimeistellään jälkityöstössä. Arvostan.
 

Lewitt Connect 6

Äänikortti tietokoneelle loop back -toiminnolla

• kaksi analogituloa monofonisena
• EQ ja dynamiikkaprosessointi
• avustava automaatio 
• analoginen stereotulo (aux in)
• digitaalinen stereotulo (USB-C)
• tietokoneliitäntä (USB-C)
• virtalähteen liitäntä (USB-C)
• kaksi kuulokeliitäntää
• balansoitu stereolähtö monitorointiin, 2 × TRS-jakki (6,3 mm)
• balansoimaton kaiutinlähtö stereona, TRS-jakki (3,5 mm)
• hinta 314,90 €

Lisätiedot: Nordic Audio Distribution


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.