Edu Kettunen: "City By The Sea" – seitsemästoista ja jälleen nappiin

Image

Erkka ”Edu” Kettunen (62), ei paljon esittelyjä kaipaa. Monesta yhteydestä tuttu, raudankova muusikko Suomen harvalukuisesta A-sarjasta on hakenut ehkä jonkinlaista vaihtelua ja samaan aikaan myös sopivaa haastetta itselleen, kun on sorvannut tällä kertaa kappaleidensa riimit ”kolmannella kotimaisella”, siis englanniksi.

Tietenkin me muistamme yhtyeensä Broadcastin, tuon loistavan suomeneaglesin, mutta enimmäkseen Edu on sanoittanut suomeksi. Ja omat levynsä, kaikkiaan peräti 16 kappaletta ennen tätä, kaikki. Pienoismallit ja maalaustaide ovat veneilyn lisäksi tunnetusti Kettusen heiniä, mutta veikkaan, että jonkinlainen perustasoa parempi tietämys Amerikan Yhdysvalloista ja sen kulttuurista, sekä vihkiytyneisyys americana-maustehyllyn moninaisiin saloihin on hepulla mainiosti hanskassa.

Missähän merenrantakaupungissa teemalevyltä vaikuttavan kokonaisuuden sankari tässä nyt oikein mahtaa viipyillä? Vaimeat lokkien äänet alustavat levyn nimikkokappaletta, City By The Sea, ja matka alkaa. Kylmä atlanttinen aamu vihjaa suuntaa, mutta hälläkös tässä nyt sen enempää väliä, antaa musiikin ja tarinoiden viedä.

Tuttua on myös artistin tavaramerkkinen kaiho ja haikeus. Kettunen kun ei uhoa tai paasaa. Onneksi ei melankolia kuitenkaan saa yhtään enempää tonttia tällä äänitteellä, vaan salonkikelpojen balladimaisten tunnelmien sekaan on sujautettu myös sellaista svengiä, että pienet alta pois!

Harper Street hurmaa reggae-poljennollaan, kun taas Tintownin sähköpiano makustelee aina yhtä yksinkertaisen toimivasti, ollen niin rentoa (lue: laid back), kuin se nyt kliinisessä studiotilanteessa on yleensä mahdollista. Sovituksessa kun voi tosiaan käyttää hyväkseen myös ilmaa sointujen välissä.

Bacon Butty on niin vikkelän etutempoinen, että kuuntelussakin tahtoo lähteä käsistä!

Mies peijakas, sen lisäksi, että on tehnyt ja sovittanut kaikki kappaleet, on myös soittanut lähes kaiken itse. Mitä nyt Jarmo Nikku ja Mika Kuokkanen auttelevat muutamissa kappaleissa kielisoittimillaan. Jo pelkästään rumpalina Edu on kyllä kova luu, vai mitä sanoisi tähän Miri tai Kuoppis?

Laulajana Kettunen näyttää osaamistaan kautta linjan, mutta varsinkin Carry On vakuuttaa, ja tuo mieleen J.J. Calen ajattomat tekemiset. Otetaan huomioon se aina yhtä hankala lausuminen ja artikulointi vieraalla kielellä myös.

Äänitelty on Välkkylän BP.llä (paitsi Nikku itsensä ja Topi Kurki Kuokkasen osuudet), ja miksaus on taattua Kettusta. Asiat ovat selkeitä, ne ovat hallussa ja mikä parasta aina, kappaleet yhä vain paranevat toistojen lisääntyessä.

Mutta onhan nuo sinänsä pienet kitarajutut todella maukkaita tuossa Tintownissa. Taitaa Nikku sopivassa valossa ja kuvakulmassa mennä muutenkin Jeff Baxterista.

Jos Riffissä kritiikeille annettaisiin tähtiä sillä perinteisellä skaalalla yhdestä viiteen, tähän liimaisin neljä.

Edu Kettunen: "City By The Sea" (Concepta Records, 2023)