Ultralum 
– hämmentävä tapaus

|
Image

Muusikko saa idean ja tallentaa soittonsa. Hän lähettää tallenteen eteenpäin kollegalle, joka lisää oman osuutensa sen mukaan miten saamastaan tallenteesta inspiroituu. Jatketaan samaa kaavaa ja kierrätetään aihiota soittajalta seuraavalle – ilman ohjeita, ilman toiveita, ilman partituuria tai edes synopsista.

Prosessi on kuin taulu, jota joukko taiteilijoita käy vuoronperään maalaamassa ilman keskinäistä neuvonpitoa tai yhteistä sopimusta tavoitteesta.
Tuollaisella menetelmällä on syntynyt Ultralumin levy, joka kuulostaa uskomattoman yhtenäiseltä ja ehyeltä kokonaisuudelta ollakseen erillisten muusikoiden yksinään ja itsenäisesti työstämää musiikkia.

Asialla on toki erittäin kokenut ja nimekäs joukko, joten ensimmäisenkin idun voi olettaa sisältäneen jo rakenteellisesti ja tyylillisesti koherenttia kamaa. Johon yhtä lailla kokenut ja pätevä kollega osaa sitten ankkuroida oman soittonsa ja jättää vielä tilaa seuraavalle soittajalle ja hänen ideoilleen. Hämmentävää se silti on.

Aki Haaralan ja Riku Karvosen perustaman Ultralum -kollektiivin ensilevy on ihastuttavaa tajunnanvirtaa, sulavasti soljuvaa ja yllättävän sävelletyltä kuulostavaa musiikkia.

 

Ultralum – Ultralum
Julkaisija: Eclipse Music, 2023
Lisätiedot somessa: @ultralummusic