Tomi Malm: ”Walking on Air”

|
Image

Häikäisevän hyvältä kuulostavan ja erittäin nimekkään kansainvälisen muusikkokaartin voimin toteutetun ”Walkin’ on Air” -sooloalbuminsa julkaissut suomalainen Tomi Malm aloitti yhteistyön maailmantähtien kanssa viime vuosikymmenellä päästessään sovittamaan ja tuottamaan hittinikkari David Fosterin biiseille kunniaa tekevää ”Fly Away” -levyä.

Tuottajaguru David Foster on tehnyt tukuittain jättihittejä lukemattomille supertähdille, ja tuntuu ristiriitaiselta, että biisit, jotka 1970–80-luvuilla myivät satoja miljoonia albumeita eivät välttämättä saa nykypäivän musiikki-ilmastossa enää juurikaan vastakaikua, soittoajasta puhumattakaan. Takavuosien valtavirrasta on vaivihkaa tullut tämän päivän marginaalia.

– Nuorison suosikkimusassa ei ole enää olemassa levyn käsitettä, eivätkä tekijätkään niin ollen saa musiikin tekemisestä tuloja. Kun ei tehdä levyjä vaan metsästetään pelkkiä Spotify-osumia, pitää yltää Top 5:een jos haluaa tienata jotain, Tomi Malm pohtii.
Malm veikkaa nyt elettävän viimeisiä hetkiä, jolloin musiikkia ylipäätään voi myydä muussa muodossa kuin striiminä.

 

Image

– ”Walkin’ on Airin” genressä voi uskoakseni vielä saada myytyä fyysisiä levyjä. Levyjen kuuntelemisessa on kyse eri prosessista kuin tämän päivän ”multitäskäyksessä”, jossa vain klikkaillaan somessa ja taustalla soi irrallisia musapätkiä.

Tämä mielessään Malm halusi tieten tahtoen tuottaa kuuntelumusaa, joka on hämäävän helpon pintansa alla vaativaa ja myös palkitsevaa. ”Walkin’ on Airia” on tarkoitus nautiskella sohvalla, kaiutinparin edessä, cd-kansitaidetta ihaillen ja lehtiseen painettuja tarkkoja taustatietoja tutkiskellen: ”hei, tsekataas kuka vetäisi tuon hienon kitarasoolon...”
Malm ja levyn julkaissut espanjalainen levy-yhtiö Contante & Sonante halusivatkin ”Walkin’ on Airille” parhaat mahdolliset soittajat.

– Jokaisella huippusoittajalla on oma tunnistettava soundinsa. Tiettyä soundia tai tatsia jäljittäessään tuottajat pyytävät usein studiossa, että ”yritä soittaa niin kuin se-joku-toinen”, mutta eihän sellainen voi onnistua kuin korkeintaan sinne päin, Malm uskoo.

– Huippusoittaja tekee joka millisekunti isoja päätöksiä, eli erittäin monta omaa ratkaisua yhden biisin aikana. On soittajia, jotka tunnistaa ensimmäisestä nuotista: ajatellaan vaikkapa Eric Claptonia, Carlos Santanaa tai Richard Teetä – tai ”Walkin’ on Airilla” soittaneita muusikoita, esimerkiksi Simon Phillipsiä ja Vinnie Colaiutaa. Teknisesti parempia soittajia saattaa olla olemassa, mutta ei sillä ole merkitystä. Joku pyroteknikko, joka on ryhtynyt muusikoksi ei kuitenkaan saa kuuntelijan ihoa kananlihalle.

Lue taustoihin pureutuva laaja selonteko säveltäjä-tuottaja Tomi Malmin ”Walkin’ on Air” -levyn syntyvaiheista painetun Riffin numerosta 1/2018 (julkaisupäivä 14.2.2018).