Kristallipalloihin ei ole luottamista

|

Muutaman viime vuoden aikana on tapahtunut asioita, joita en vuosikymmen sitten olisi kuvitellut tälle vuosituhannelle mahdollisiksi, etenkään Euroopassa, eri toten Suomessa.

Olisin sanonut, että maasta toiseen ja mantereelta mantereelle liikkuva viheliäinen kulkutauti kuulostaa historialliselta kertomukselta tai science fictionilta. Että maailmanlaajuinen komponenttipula vaikuttaa huonolta vitsiltä. Ja että tyhjien rahtauskonttien kasautuminen maailman toiselle laidalle, sekä kansainvälisen laivaliikenteen sekoittaminen jumittamalla yksi alus Suezin kanavaan ovat kehnoa läppää. 

Olisin myös lausunut, ettei taloudellisesti vahvan keskinäisen integraation aikakaudella kenenkään päähän edes pälkähdä sytyttää suursotaa Euroopassa. 

Mutta niin vain kävi, että vanhan ajan vitsaukset, vedenpaisumus ja pesästään karannut tuli, rikkoivat hauraiksi optimoituja toimitusketjuja, ja teollisuudenala jos toinenkin alkoi kärsiä raaka-aineiden ja osien huonosta saatavuudesta.

Ne hyödykkeet, jotka saatiin kuitenkin valmiiksi ja rahtina laivoihin, hyytyivät merelle odottamaan tulpan poistamista Suezilta tai lähtivät viikkoja kestävälle ylimääräiselle lenkille Hyväntoivonniemen ympäri. Osa valmiista tuotteista taas jäi tehtaiden varastoihin, koska ei ollut kontteja, joihin ne olisi voitu pakata.

Niin tuli tavarapulasta totista totta ja se on heijastunut Riffinkin toimintaan. Käyttötestiä on hankala tehdä, jollei kyseistä tuotetta pääse kokeilemaan. Ja monen tuotteen kohdalla tilanne on muutaman vuoden ajan ollut se, että maahan tilatusta määrästä saapuu vain pieni osa ja se on usein jo myyty etukäteen. Kun toimitusajat ovat pitkiä, ei kauppias mielellään enää venytä asiakkaan kärsivällisyyttä kierrättämällä tuotetta lehden toimituksen kautta.

Niinpä sisällön painotus on muutaman vuoden ollut aiempaa vahvemmin haastattelumateriaalissa, jonka osalta juttujen suunnittelu ja ennakointi on ollut verrattomasti helpompaa kuin tavaraliikenteen osalta.

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 2/2022, jossa kirjoitus julkaistaan kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 9. helmikuuta 2022. 

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.