Sateesta pohjavedeksi 

|

Vieraasta murteesta saattaa tarttua omaan puheeseen tuota pikaa sana tai pari, ne kaikkein omaksuttavimmat ja leimallisimmat. 
Jos altistus on kyllin vahvaa, lainasanat voivat siirtyä nopeastikin omaan käyttösanastoon, aivan huomaamatta ja vailla taka-ajatuksia.
Toisinaan murrelainoilla pyritään sitten taas ihan tietoisesti luomaan leppoisaa tunnelmaa, antamaan vaikutelma ns. rehdistä kansanmiehestä, vaikka tosiasiallisesti oltaisiin juuri myymässä kölilahoksi tiedettyä todella avomerikelpoisena ja häikäilemättömään ylihintaan.

Jos syvällisempi murteen tuntemus puuttuu, lainasanoja saattaa varista suupielestä vähän sinne tänne, ja joskus ne tuntuvat osuvan oikeinkin hyvin. Toisinaan ne eivät sitten taas jotenkin istu ollenkaan siihen mihin niitä koettaa laittaa, vaikka tilanne olisi vaikuttanut juuri sopivalta.

Ajan oloon, jos vaikkapa asuu vuosia tai vuosikymmeniä murrealueella, voi junantuomankin puheenparsi alkaa noudattaa kantaväestön perinnettä niin tarkoin, että ainakaan ulkopuolinen ei eroa huomaa.

Riittävä määrä murresanoja ja sanontoja on silloin tarttunut muistiin ja asettunut osaksi käyttökieltä. Samalla on tapahtunut muutakin – henkilö on omaksunut ainakin jollakin tasolla sen koko kontekstin, joka kyseisten ilmausten ympärille rakentuu, ja parhaassa tapauksessa myös ne piilo- tai sivumerkitykset, jotka niihin liittyvät. Hän on edennyt sellaiselle tasolle, jossa käyttää murretta kuin se olisi hänen omaa kieltään.

Jos on luontaista kielitajua, oppiminen ei muuta vaadi kuin kuuntelemista ja mallin mukaan toistelua. Yhdellä se vie pitempään, toisella käy nopsempaan, mutta vasiten opiskelemalla voi yleensä jossain määrin nopeuttaa prosessia. Ainakin siihen pisteeseen, että täyttää muotopuhtauden kriteerit. 
 


Näin alkaa Lauri Paloposken kirjoittama pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 3/2024. Voit lukea kaikki sen jännittävät käänteet painetusta lehdestä, jonka virallinen julkaisupäivä on 12. kesäkuuta 2024. 

Tilaa irtonumero kotiin kannettuna hintaan 12,70 € (sis-postikulut).Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Irtonumeroina Riffiä myyvät myös Lehtipisteen myymälät kioskeissa ja marketeissa sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan.

Digitaalinen Riffin näköispainos on myynnissä Lehtiluukku-palvelussa.