Roland Blues Cube Stage – löytyykö vintage-sointi ilman putkia?

|
Image

Valkoinen Roland Cube oli ensimmäisiä vahvistimia minkä kautta itse pääsin sähkökitaraa soittamaan. Tuota silloin hieman futuristisen oloista kuutiota on sittemmin jalostettu lukuisiin eri versioihin. Nyt käsillä on uusin Cube-tulokas, joka tavoittelee vintage-putkivahvistimien aikakautta.

Uudet Blues Cube -mallit ovat 60-wattinen Stage sekä 80-wattinen Artist. Oikein isojen lavojen kiertuevahvistimeksi tarjotaan 100 watin Tour-vahvistinuppia ja sille pariksi 4 x10-kaiutinkaappia.
Pieniä ominaisuuseroja näiden uusien mallien väliltä löytyy, mutta peruskonsepti on sama: kaikkien äänelliseksi esikuvaksi on otettu tweed-Fenderien sointimaailma. Roland ei halua puhua mallinnuksesta vaan ilmoittaa, että Tube Logic -suunnitteluperiaatteessa ko. klassikkovahvistimien sisusten toimintaperiaate on pyritty toisintamaan alusta loppuun, ilman putken putkea.
Varsinaisesti lähtökohtana on käytetty Fender Bassmanin vuonna 1958 esiteltyä 5F6-A-kytkentää, vaikka Roland ei asiaa suoraan nimeäkään.
Jos on äänellinen esikuva tweed-Fendereistä haettu, niin myös ulkoisesti Blues Cube tuo mieleen esikuvansa niin päällysteen  kuin perinteisen kantokahvankin voimalla. Sen sijaan säätönupit ovat ehtaa Roland-tyyliä.

Näin alkaa Timo Östmanin toimittama laitetesti, joka on julkaistu Riffin numerossa 3/2015. Lue printistä, mitkä ovat vaikutelmat, löytyykö se vintage-soundi tästä vehkeestä vaiko ei…

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.