Aira TR-8 ottaa uusia rooleja

Image

Roland Aira -tuoteperheeseen kuuluva rumpumasiina TR-8 (Riffi 3/2014) saa lisää ulottuvuuksia, kun 1980-luvun puolivälissä alunperin julkaistujen TR-707 ja TR-727 Rhythm Composereiden soundit tuodaan mallinnoksina TR-8:lle.

Roland lupaa, että alkuperäiset PCM-samplet sekä Aira-soitinten mallinnoksiessa käytettävä, esikuvalaitteiden kytkentöjä simuloiva  Analog Circuit Behavior -tekniikka tuovat TR-707:n ja TR-727:n soundit autenttisina uusiopainoksina nykysoittajalle. Nykyajan bonuksena näihin soundeihin saa sitten saman tien myös kokonaan uusia kontrollimahdollisuuksia, joilla mm. flamien ja aksenttien voimakkuuksia voi säätää.

Lisäksi päivitys tuo tullessaan muokatut versiot TR-909-bassarista ja TR-909-virvelistä, sekä aivan uudet kätten taputukset (clap) ja sormen napseet (snap). Bassarin ja virvelin muokatut alukkeet sekä iskevä snap-soundi tuovat lisää vaihtoehtoja ja vivahteita, ja ne soivat hienosti myös kerroksittain toistensa päälle pinottuina. Kättentaputuksetkin ovat nyt mukana ison ihmisjoukon tuottamalta kuulostavana massiivisena versiona.

Image

 

TR-707:n edeltäjä, TR-909 oli rakenteeltaan vielä analogi/digitaali-hybridi, koska täysdigitaalinen toteutus olisi nostanut valmistuskustannuksia ja sen myötä kauppahintaa liiaksi.
TR-707:n oli sitten jo toteutukseltaan pääosin digitaalinen, mutta tuohon aikaan muistipiirien sekä A/D- ja D/A-muuntimien kalleus asetti ankarat rajat tekniselle toteutukselle. Laitetta voikin kutsua melko alkukantaiseksi, sillä PCM-näytteiden muokkaukseenkaan ei ollut kovin tehokkaita keinoja.
Matalasta bittitaajuudesta johtuen kvantisointikohina oli ongelma etenkin äänen vaimentumisvaiheessa, mutta ongelmaan keksittiin näppärä ratkaisu: soundin voimakkain osuus otettiin suoraan PCM-samplesta, mutta  soundin vaimentuessa sen häntää muokattiin sitten analogisesti.
 
Rolandin oman arvion mukaan tällaiset puutteet kääntyivät kuitenkin eduiksi, joiden ansiosta sekä TR-707 että TR-727 nousivat lofi-soundeineen erittäin suosituiksi. Niinpä nämä ominaisuudet onkin mallinnettu myös TR-8:n uusiin soundeihin, joihin on lisäksi voitu liittää kaksi nykyaikaista lisäsäätöä: decay ja tune. 
Mainitut decay- ja tune-parametrit löytyvät myös 7X7 Drum Machine Expansion -laajennuksen 30 originaalista TR-707- ja TR-727-soundista.

Rolandin mukaan laajennuspaketti tekee TR-8:sta mailman edistyksellisimmän rumpukoneen.

Lisätiedot: Roland Suomi