Allen & Heath esitteli uuden polven dLive-digimikserit

Image

Äärimmäisen joustava sisäinen arkkitehtuuri, hulppeat laajennusmahdollisuudet sekä verkko-ominaisuudet ovat Allen & Heathin uuden dLive-malliston valtteja. Mikserin ytimessä hyödynnetään tehokasta ja helposti muunneltavissa olevaa FPGA-prosessointia (Field-Programmable Gate Array).

Uutukainen koostuu kahdesta erillisestä osasta: miksauspulpetista ja varsinaisen signaaliprosessoinnin hoitavasta MixRackista. Viimeksimainittuja on kolmea eri kokoa ja kanavamääriin viitaten niiden mallitunnukset ovat DM32, DM48 sekä DMM64.
Vaikka jokaiselle räkille on myös vastaavankokoinen tiskinsä, eri räkit ja kontrollerit ovat keskenään toisiinsa sopivia. Kaikissa MixRack-malleissa on sisällä sama FPGA-tekniikkaan perustuva prosessori ja käytännössä vain käytettävien fyysisten tulo- ja lähtökanavien lukumäärät vaihtelevat kokoonpanosta riippuen.


Allen & Heathilta kerrotaan, että dLiven aivan alusta alkaen puhtaalta pöydältä suunniteltu ydin tarjoaa 96 kHz:n näytetaajuudella 128 tuloa täysin muokkaustoiminnoin, sekä 16 stereofonista efektipaluuta, jolloin yhteenlaskettu kanavamäärä on 160.
Mikserin sisällä signaalit voi reitittää 64 eri bussiin, joissa on omat muokkaustoimintonsa.
Prosessointi venyy tarvittaessa 96-bittiseksi asti ja käytännössä valmistaja lupaa sen ansiosta äärettömän headroomin miksaustilanteessa. Mikserin prosessointikuormasta riippumattomaksi latenssiksi ilmoitetaan 0,58 ms.

Mainittujen muokkaustyökalujen osalta Allen & Heath luottaa omaan tuotantoonsa ja valikoimaan kuuluu niin graafisia kuin parametrisiäkin korjaimia, sekä perinteisiä dynamiikkaprosessoreita, monikaistaisia kompressoreita ynnä dynaamisia ekvalisaattoreita.
Varsinaisille efekteille on varattu 16 mono/stereo-toimintaan kykenevää paikkaa ja tälläkin osastolla koodauksesta vastaa Allen & Heath itse.

– Keskityimme dLiven sunnittelussa käyttäjiltä saatuihin toiveisiin ja palautteeseen, jonka perusteella hahmottelimme alusta alkaen kokonaan ja nimenomaan keikkamiksaukseen optimoiduin uuden rakenteen mikserille. DEEP-prosessorialgoritmeilla ja FPGA-tekniikkaa käyttämällä olemme luoneet ainutlaatuisen systeemin, jossa miksaja voi lisätä tarpeellisia prosessointityökaluja lennossa suoraan mihin tahansa kohtaan signaalipolkua ilman, että jokainen uusi efekti varaisi itselleen kallisarvoisia efektipaikkoja mikserin virtuaaliräkistä, tai että mikseri pitäisi konfiguroida uudestaan. Lisäksi nämä muutokset voi tehdä ilman, että ne lisäävät latenssia, kertoo Allen & Heathin tuotekehitysosaston johtaja, tohtori Rob Clark.


Sekä MixRack että mikseriosa on varustettu Cat5 DX -portein, joiden kautta järjestelmää voidaan laajentaa 32*32-kanavaisilla DX32-yksiköillä. Niiden avulla mikseri laajenee laajimmillaan yli 800 tuloa ja saman verran lähtöjä käsittäväksi järjestelmäksi.
Saumaton yhteistoiminta henkilökohtaiseen monitorimiksaukseen tarkoitetun Allen & Heath ME -järjestelmän kanssa luontuu sekin.
Oman osuutensa laajennusmahdollisuuksiin antavat mm. ACE-, Dante-, MADI- sekä Waves SG -yhteyksiin soveltuvat 128*128-kanavaiset portit, joita on sijoitettu mikseriosaan kaksi kappaletta ja MixRackiin kolme.

 

Image


MixRackin tavoin mikseriosaa valmistetaan kolmena eri versiona, jotka ovat S3000 (kuvassa yllä DM32:n kanssa), S5000 ja S7000 (pääkuvassa DM64-räkin kanssa). Mikserin käyttöpinta ja toiminnot ovat täysin vapaasti sommiteltavissa – mikä tahansa tulo tai miksauskanava voidaan reitittää ja sijoittaa vapaasti, nimikoida ja värikoodata tarpeen mukaan. Miksaajalla on myös käytössään 26 SoftKey-kytkintä, joiden taakse voi nivoa tarpeelliseksi katsomiaan toimintoja.

Käyttöpinnan keskiössä on kaksi kookasta kosketusnäyttöä sekä niiden ympärille sijoitetut kontrollerit, jotka nekin tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia omalle konfiguroinnille. Suunnittelussa on huomioitu myös työskentely vaihtuvissa valaistusoloissa niin näytön kirkkauden kuin taustavalaistujen kytkintenkin kohdalla.

Etämiksaukseen ja ennalta valmistautumiseen Allen & Heath tarjoaa MixPad- ja OneMix-aplikaatioitaan, on/off-line-tilassa toimivaa editoria, TCP/IP-protokollan mukaista sovellusta sekä yhteensopivuutta IP-normiin perustuvien liuku- ja datakoodereiden kanssa.

Uutukainen toimitetaan kiertukäyttöön suunnitelluissa flight caseissa ja sekä mikserit että MixRackit on varustettu kaksin virtalähdeliitännöin. Virtalähteen kytkentä voidaan vaihtaa myös järjestelmän käytön aikana.

Lisätiedot: Noretron Audio

Allen & Heath dLive -mikserin esittelyvideo aukeaa tästä linkistä.