Bose F1 – joustava PA

Image

Image

 

 

 

Image

 

 

Messujen avajaispäivänä Bose järjesti heti aamutuimaan tuotejulkistuksen, jossa tarjottiin F1 Flexible Array -järjestelmän suunnittelun taustoituksen ja teknisten tietojen lisäksi vakuuttava käytännön demo.

Aihe on vieläkin ajankohtaisempi kun huomioidaan, että Bosen Suomen osasto puolestaan järjestää toukokuun 18. – 23. kuusi musiikkiliikettä kattavan esittelykiertueen, jonka puitteissa systeemiin on mahdollista tutustua lähemmin.

 

Image

Musiikista esittelykiertueella vastaa kosketinsoittaja-laulaja Tero Pennasen luotsaama trio, jossa hänen rinnallaan musisoivat Jore Marjaranta (laulu ja kitara) sekä Kukka Lehto (laulu ja viulu). Kuopiossa joukkoon liittyy sitten myös Pepe Ahlqvist.

 

Kiertueen paikat ja päivämäärät
18.5 Turku, Soitin Laine
19.5 Tampere, Aurinkomusiikki (Tampereen Musiikki)
20.5 Pori, Pihlajamaan Musiikki
21.5 Seinäjoki, Musiikki Järvenpää
22.5 Jyväskylä, Musikantti
23.5 Kuopio, Viiking Musiikki
 
F1-järjestelmä koostuu kahdesta aktiivikaiuttimesta, F1 812 -kokoäänialuekaapista – jota voi käyttää myös yksinään – sekä F1 Subwoofer -bassokaapista. Kumpainenkin on varustettu nimellisteholtaan 1 000 watin vahvistimella ja yhdistelmän maksimiäänenpaineeksi ilmoitetaan hetkellisesti 132 desibeliä.

 

 

 

F1 812 -kaappi itsessään on kaksitieratkaisu, jossa alempaa kaistaa hoitaa yksi 12-tuumainen kartiolementti ja ylempää taajuusaluetta kahdeksan linjasäteilijäksi pinottua, 2,25-tuumaista elementtiä.

Jutun juju on siinä, että kahdeksan pikkukartion pinossa kaksi keskimmäistä elementtiä on kiinteästi suunnattu suoraan eteenpäin. Pylvään kolme alinta ja kolme ylintä elementtiä sen sijaan on saranoitu siten, että ne voidaan taivuttaa kaarelle. Näin alimmat elementit voidaan kohdistaa alaviiston, ja ylimmät yläviistoon.

Pinon taivutus sujuu ilman työkaluja suoraan elementtimoduuleita liikuttamalla ja kumpaakin päätä voi taivuttaa erikseen. Suoran pylvään vaihtoehtona on sen ansiosta joko J-kirjain normaaliasennossa (suuntaus lavalta alaspäin ensimmäisille riveille) tai ylös-alaisin käännettynä (suuntaus auditorion nousevaan katsomoon), tai sitten tasainen C-mutka (kuvassa alla). Tämän ansiosta F1-järjestelmän saa sovitettua kulloisenkin esitystilaan varsin vapaasti siitä riippumatta, mille korkeudelle itse kaiutin sijoitetaan.
Horisontaalisesti kaiuttimen avautumiskulma on aina 100°.

Image

 

F1 tarjoaa myös pienoismikserin, jonka ykköskanava soveltuu joko mikrofonikäyttöön tai linjasignaalille (XLR combo), ja kakkoskanava linjasignaalille (6,3 mm jakki & RCA).
Molemille kanaville on omat volume-säätönsä, joiden lisäksi tarjolla on kytkimellä päälle napsautettava bassoleikkuri.
Varustelun täydentää balansoitu linjatason lähtö kaiutinten linkittämistä varten.

 

F1 -subwoofer on varustettu kahdella pitkäiskuisella, 10-tuumaisella kartioelementillä ja toistokaistan alarajaksi kerrotaan 38 Hz.
Systeemin toinen käytännöllinen juju on sub bass -koteloon integroitu U-kirjaimen muotoinen kaiutinteline. Kuljetuksen ajaksi se sujautetaan kotelon takosaan kiinni, settiä pystytettäessä se sitten otetaan esiin ja lukitaan bassokaapin kanteen, jolloin se palvelee yläkerran kannattimena. Muovinen sanka palvelee myös kaapelikouruna, johon piuhat voi näppärästi piilottaa keikan ajaksi.

Lisätiedot: Bose