Celestion G12 100 – juhlan kunniaksi juurille

Image

Kitara- ja bassokaiuttimien valmistaja Celestion täyttää 100 vuotta. Sen kunniaksi julkaistu juhlamalli kunnioittaa varhaisia G12-kaiuttimia, joiden tarina alkoi 1950-luvun lopulla, kun yhtiön silloinen pääsuunnittelija Les Ward kehitti General Purpose G12 -radiokaiuttimesta kitaravahvistimiin sopivan version.

Juhlamalliaan varten valmistajan kerrotaan referoineen vanhoja alnico-kaiuttimiaan niin soinnin kuin ulkonäönkin kannalta. 
Soinnin puolesta 100-mallia kuvaillaan bassotoistoltaan kukoistavaksi, ja ylätaajuuksiltaan hienostuneen kirkkaaksi. 
Lisäksi todetaan, että särölle mennessään kaiutin kompressoituu kauniisti, eikä unohtaa pidä myöskään ”tavaramerkkiä”, dempattua atakkia. 

Image

Celestion 100 on varustettu tottakai alnico-magneetilla, ja sen nimelliseksi tehonkestoksi ilmoitetaan 30 wattia, herkkyyden ollessa 100 desibeliä yhden watin ohjauksella.

12-tuumainen kartioelementti on kiinnitetty teräspellistä prässättyyn runkoon, ja kuparilangasta käämitty puhekela on läpimitaltaan 44 millimetriä. 
Koko elementin nimellinen läpimitta on 305 millimetriä. 

 

Image

Taajuusvaste puolestaan ulottuu 75 hertsistä viiteen kilohertsiin, ja elementin kartion resonanssitaajuus vapaassa ilmassa on 75 hertsiä. 

Celestion 100 -kaiutin on saatavilla 8- ja 16-ohmisena versiona. 

Lisätiedot: EM Nordic