FabFilter Pro-R 2 – immersiivinen kaikuplugi

Image

Aiemmin stereomuodossa toiminut kaikuprosessori tuottaa kaikua nyt monikanavaisille järjestelmille aina Dolby Atmos 9.1.6 -formaattia myöten.

Tiedotteen mukaan FabFilter Pro-R 2 sisältää kaikki ne toiminnot ja omanaisuudet, joita jo ensimmäisen polven plugin piti sisällään, mutta niiden lisäksi uudessa versiossa on mm. kaksi kokonaan uutta kaiukualgoritmia, mahdollisuus impulssivasteiden käyttöön kaiun raaka-aineena, ducking- ja gating-toiminnot, sekä analogitekniikkaa jäljittelevä säröytys.

Image

Immersiivisen audion tarpeisiin Pro-R 2:n algoritmit tuottavat täysin kolmiulotteisen kaikuefektin jopa Dolby Atmos -normin laajimpaan 9.1.6 -muotoon asti. Appi sopeuttaa toimintansa automaattisesti, kun se sijoitetaan surround-kanavaan ja sisältää suoraviivaiset säädöt, joilla kaikki keskeiset kaikuparametrit saa säädettyä tasapainoisesti kuuntelujärjestelmän etu- ja taka-alan välillä.

Kokonaan uusi Vintage-algoritmi jäljittelee 1980-90-lukujen digitaalisia kaikulaitteita ja niiden hyperkirkkaita tilasointeja, kun taas Plate-algoritmi tuottaa perinteisen metallisen levykaiun soundia.

Pro-R 2:ssa voi käyttää myös omia IR- eli impulssivasteita kaiun pohjana ja niiden hyödyntämisestä on valmistajan mukaan tehty mahdollisimman helppoa. Käyttöön ladattu IR-vaste latautuu algoritmiin automaattisesti ja sitä voi muokata mm. vaimenemisajan osalta sekä kaiun sävyyn vaikuttavalla ekvalisaattorilla.

Myös kontrollipuolta on kehitetty ykkösversiosta. Ducking-säädöllä kaiku saadaan automaattisesti hiljemmalle silloin, kun kaiutettava signaali on vahva, ja päinvastoin. Näin kaiku ei sotke varsinaista ääntä vaan nousee kuuluviin aina äänten tai fraasien väleissä.
Kaiunnan tiheyttä puolestaan voi säätää thickness-parametrin kautta.

Automaattinen gate vaikkapa rumpusoundien kaikutehosteessa voidaan tahdistaa midi-tempoon ja vastavuroisesti kaiunnan voi myös pysäyttää staattiseksi massaksi freeze-komennolla.

Asioiden löytämisen helpottamiseksi käyttöliittymä ja erityisesti ohjelmien tallenusta muistiin sekä aiemmin tallennettujen ohjelmien hakua on niitäkin kohennettu käyttäjiltä saadun palautteen perusteella.

Lisätiedot: FabFilter