IK Multimedia ARC Studio & ARC 4 – monitorikuuntelun viritys huoneakustiikan mukaan

Image

IK Multimedian fyysinen ARC Studio on huoneakustiikan korjaukseen erikoistunut prosessori, jonka toimintaa ohjataan ARC 4 -applikaatiolla. Toiminnan tueksi suositellaan MEMS -mittamikrofonia.

IK Multimedialta kerrotaan, että ARC on tarkoitettu niin ammattistudioiden kuin työhuoneen tai kodin työpisteen kuuntelun optimointiin ja sitä voi käyttää minkä tahansa kaiuttimien kanssa. 

ARCin toiminta perustuu MEMS-mikrofonilla tehtäviin kuuntelutilan mittauksiin, joiden perusteella applikaatio laskee tarvittavat korjaukset ja lataa ne ARC Studion muistiin. 
Aplikaatiota voi käyttää myös itsenäisenä työkaluna akustisiin mittauksiin.

ARC-applikaatiolla on huoneakustiikan puutteiden korjaamisen tarkoitettujen suotimien lisäksi myös mallinnus-toiminto, jossa on simuloituna 20 erityyppistä kuuntelutilannetta. 
Niiden avulla miksausta voi koeponnistaa työskentelyn aikana esimerkiksi kotikuunteluun tehtyjä kaiuttimia tai vaikkapa puhelimen äänentoistoa jäljitellen ilman, että työpisteen vakiokaiuttimia tarvitsee vaihtaa kesken kaiken. 

Image

 

ARC 4 -applikaatiossa on yhdeksän valmista "ihannevastetta", joita prosessori pitää tavoitteena huoneakustiikka korjatessaan. Nämä tavoiteltavat vasteet sisältävät ns. neutraalin kuuntelun lisäksi erityyppisiin kuuntelutilanteisiin sopivia vasteita.

Oletusarvoisesti ARC prosessoi koko taajuuskaistaa, mutta sen toimintaa voidaan kohdistaa vain tietylle taajuusalueelle, esimerkiksi kapealla taajuusalueella ilmenevän yksittäisen ongelman korjaamiseksi.

Prosessorin vaihevasteelle on kaksi valintaa "Natural" sekä "Linear", joista ensin mainittu muokkaa vaihevastetta, kun taas jälkimmäinen ei puutu laitteen läpi kulkevan äänen vaiheistukseen.  

IK Multimedia ilmoittaa ARC Studion dynamiikka-alueeksi 120 dB(A) ja toistoalueeksi 0,5 Hz – 40 kHz.

Fyysinen ARC-prosessori on toteutettu balansoiduin XLR-tuloin ja -lähdöin ja se kytketään signaalitiehen ennen kaiuttimia. Prosessori toimii valmistajan mukaan ilman latenssia.
 
Lisätiedot: IK Multimedia