Martin D-15E – mahonkia ja sapelea

Image

Martinin 15-sarjassa avainsana on mahonki, sillä suurin osa sarjan kitaroista on kokonaan mahonkikoppaisia.

Jonkinlaisen poikkeuksen sääntöön tekee uusi D-15E-malli, sillä siinä vain kansi on kokopuista Intiassa kasvatettua mahonkia. Sen sijaan pohjan ja kylkien materiaali on kokopuinen sapele, joka toki sekin on mahongille sukua oleva afrikkalainen puulaji.

Image


Kaulan materiaaliksi ilmoitetaan ainoastaan ”select hardwood”, kun taas otelauta (samoin kuin talla) on kataloxia, jota myös Meksikon eebenpuuksi kutsutaan.
Kaula on liitetty koppaan 14. nauhan kohdalta ns. mortise & tenon -loviliitoksella ja liimakiinnityksellä. Kielten soiva pituus puolestaan on 25,4 tuumaa.

Martin D-15E:n satula on valkoista coriania, ja sen leveydeksi ilmoitetaan 1 3/4 tuumaa. Tallan kielisilta taas on valkoista Tusq-materiaalia, ja siihen on tehty vireenkompensointi.
Tyypiltään avointen virityskoneistojen valmistaja on Ping.

Soittimeen on asennettu Martin E1-elektroniikka. Siinä on pietsoelementin lisäksi esivahvistin sekä kromaattinen viritysmittari, jossa A-sävelen refenssitaso on 440 hertsiä. Ääniaukon yläreunaan on asennettu volume- ja tone-säätimet sekä painikkeet napaisuuden kääntöön (phase) ja viritysmittarin aktivointiin.
Viritysmittarin näyttö sijaitsee soittajasta katsoen ääniaukon alareunassa. Paristokotelo puolestaan sijaitsee kitaran peräblokissa.

Martin D-15E on viimeistelty satiinilakkauksella, ja se toimitetaan softshell-laukun kera.

Lisätiedot: Kitarapaja