Telefunken M60 FET – A-luokan vahvistin, vaihdettavat kapselit

Image

Telefunken kertoo panostaneensa M60 FET -mallin aktiiviseen tuotekehitykseen yli puolitoista vuotta. Työn tuloksena on valmistajansa ensimmäinen mikrofoni, jonka etuvahvistimessa ei ole käytetty putkea vaan FET-kytkentää.

 

Image

 

Tarkalleen ottaen M60 FET on itse asiassa pelkkä etuvahvistinrunko, johon voidaan liittää jokin kolmesta eri kapselivaihtoehdosta: herttakuvioinen TK60, pallokuvioinen TK61 tai hyper-hertaksi luokiteltu TK62. Kaikki nämä pienikalvoisiksi luokitellut kapselit Telefunken on kehittänyt alunperin ELA M 260 -putkimikrofoniaan varten. 

Valikoiduista komponenteista käsityönä koottava M60 FET on Telefunkenin tulkinta klassisesta A-luokan kytkennällä toimivasta FET-etuvahvistimesta, ja sille luvataan esimerkillinen transienttivaste ja laaja dynamiikka-alue.
Vahvistimen toistokaistaksi ilmoitetaan  20 Hz – 50 kHz (+/- 2 dB).
Erittäin vähäisiksi luonnehditut säröarvot sekä alhainen itseiskohina tekevät siitä valmistajan mukaan erinomaisen työvälineen vaativien äänilähteiden kriittiseen tallennukseen, olipa kyseessä sitten jousiston tai vaikkapa lyömäsoitinten äänitys.  

Telefunken kuvailee TK60-herttakapselin soundia hyvin tasaiseksi 150 – 7000 Hz:n kaistalla. Ilmavuutta tuova preesens-korostus on sijoitettu 8 kHz:n paikkeille, mikä valmistajan mukaan tekee kapselista oivallisen valinnan rumpujen overheadeina, hi-hat-mikrofonina tai pianon, kitaran ja muiden akustisten soitinten mikrofonina.

Pallokuvioinen TK61-kapseli on soinniltaan Telefunkenin sanoin ”avoin” ja ”iso”. Taajuusvasteen tasainen alue kattaa tässä kapselissa haarukan 20 Hz – 5 kHz, ja loiva preesens-korostus sijoittuu kuten TK60-kapselilla.

Tiukimman suuntauksen antaa hyper-hertaksi luokiteltu TK62, jonka bassorekisteriä Telefunken itse kuvailee uskomattoman täyteläiseksi ja lämpimäksi. Taajuusvasteen tasainen osuus on kahden edellä esitellyn mallin välistä, alkaen 150 Hz:n kohdalta ja päättyen 3 kHz:n tuntumaan. Siitä  oktaavia korkeammalla, kuuden kHz:n kohdalla, on kuoppa, jonka jälkeen preesens-korostus 8 kHz:n paikkeilla vastaa herttakapselia.

Image

Kaikki M60-mallit toimitetaan viiden metrin XLR-kaapelilla, M761-joustoripustimella ja vaahtomuovista valmistetulla tuulisuojalla varustettuina.
Vetoketjullinen kuljetuspussukka kuuluu pakettiin.

 

Image

Telefunken M60 -mikrofoneja myydään myös sovitettuina stereopareina.


Lisätiedot: Msonic