Bluebird SL – valmista soundia

|
Image

Teksti: Lauri Paloposki

Nostalgisesti vanhahtava ulkomuoto ja nykyaikainen kirkas sointi.

 

Nykyisin Logitechin omistama Blue Microphones oli alkujaan latvialais-amerikkalainen yritys nimeltään Baltic Latvian Universal Electronic. Firman alusta asti omaperäisesti muotoillut mikrofonit myös nimikoitiin alan tavanomaisesta konsonantti plus numero -tyylistä poiketen persoonallisilla erisnimillä. Herttakuvioinen Bluebird ei tässä suhteessa lipeä linjasta, vaikka muotoilussa näkyvätkin vahvat 1900-luvun alun saksalaisvaikutteet. Tässä tapauksessa soukan kaulan päässä nököttävä kapseli on kuitenkin pysyvä ja kiinteä osa mikrofonia, eikä erityyppisillä kapseleilla tehtyjä vaihtopäitä ole tarjolla.

Mikrofonin mukana toimitetaan asiallinen kehtoripustus, johon Bluebird kiinnitetään kantaosan ruuvikierteellä. Sen jälkeen johtoliitin pujotetaan ripustuskehdon läpi kantaan. Toteutus on kaikin puolin viimeistelty, sovitukset istuvat napakasti, ja mikrofonin asemointi sujuu helposti. Kehto lunastaa myös alkuperäisen ideansa ja vaimentaa tehokkaasti mikrofonitelinettä myöten vaeltavia tärinöitä.

Image

Bluebirdin runkoon upotetut pienet vipukytkimet toimivat täsmällisesti ja niillä hoidetaan tarvittaessa bassotaajuuksien suodatus (< 100 Hz, 12 dB/ oktaavi) sekä kovia ääniä taltioitaessa tarvittava signaalitason vaimennus (-20 dB).

Kondensaattorimikrofonina Bluebird tarvitsee toimiakseen 48 voltin phantom-virtaa.

 

Elokuvallinen ääni

Lupaukset Bluebirdin modernista ja kirkkaasta soundista pitävät paikkansa. Kun bassorekisterikin on samaan aikaan vahva, kuulostaa esimerkiksi puhe sellaisenaan radiokanavalle tai elokuvaan passelilta – jyhkeää rintaääntä ja kirkasta preesensiä on riittämiin. Ylemmän keskialueen korostus on aseteltu verraten korkealle ja kenties juuri sen ansiosta mikrofoni käyttäytyy verraten siivosti. K, T, ja S pysyvät asioissa, eivätkä vingahtele vihlovasti tai sihahtele myrkyllisesti.

Alarekisterikään ei ole erityisen herkkä P:n ja H:n puhahduksille ja humahduksille, mutta lähietäisyydellä pop-filtterin käyttö on silti kyllä eduksi, kuten yleensäkin vastaavan tyyppisillä mikrofoneilla.

Lyömäsoitinten äänityksissä Bluebirdin kirkas yleisilme nostaa esille esimerkiksi käsiperkussioiden atakit, virvelimaton rusinoinnin, sekä symbaaleiden kipunoinnin kapulan nupin osuessa peltiin. Samalla keskialue jää vaimeammaksi ja esimerkiksi iskulla avautuvan hi-hatin ääni soi kapoisalla sihahduksella leveän kohahduksen sijaan. Shakerin sisällä vaeltavat jyväsetkin muuttuvat leveän rouheasti rapisevista pikemminkin ripsakasti rihiseviksi.

Teräskielinen akustinen kitara tuntui tykkäävän Bluebirdin antamasta värityksestä varauksetta. Sointi oli tukeva ja selkeä, raikas ja ilmava. Ei minkäänlaista humua tai laatikkomaista kumua, tarkasti artikuloituvaa ja ytimekästä ääntä vain. Mutta lisätään se varaus nyt kuitenkin sitten: jos vierastaa esimerkiksi kynnen tai plektran kantin korostunutta raapaisua kieleen tai otekäden siirtojen aiheuttamia kielten vingahduksia, voi sointi olla jo liiankin kirkas.

Bluebird ei tavoittele luomusoundia tai dokumentoivaa neutraaliutta. Sen tehtävä on värittää sointia ja sen se kyllä tekee vallan tyylikkäästi ja hallitusti. 

 

Blue Microphones Bluebird SL

Kondensaattorimikrofoni studiokäyttöön

• suuntakuvio hertta
• toistoalue 20 Hz – 20 kHz
• pad, -20 dB
• bassoleikkuri, <100 Hz, 12 dB / oktaavi
• herkkyys 28,5 mV/ Pa @1 kHz
• itseiskohina 11,7 dB
• maksimiäänenpaineen kesto 138 dB SPL
• nimellinen impedanssi 50 ohmia
• tarvitsee phantom-virtaa, +48 V
• paino 455 grammaa
• mukana kehtoripustus ja puukotelo
• hintaluokka: 300 €

Lisätiedot: Blue Microphones

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.