Mad Professor Super Black – amerikkalaisen kitarasoundin varustelaatikko

|
Image

Vuonna 1963 Fender uudisti vahvistin-valikoimansa. Musiikki oli muuttunut äänekkäämmäksi ja vahvistimilta vaadittiin enemmän tehoja ja parempia ominaisuuksia. Uuteen tuoteperheeseen kuului useita malleja kuten combot Champ, Princeton, Vibrolux, Deluxe, Vibroverb, Twin, Pro ja Super sekä nupit Bandmaster, Tremolux, Showman ja Bassman. Kaikissa oli musta taustalevy säätimien alla, mistä juontuu yhteisnimitys Blackface.

 

Valikoimasta muodostui menestys. Blackface-vahvistimien sanotaan olevan eniten levyillä kuultuja kitaravahvistimia, mikä on helppo uskoa, koska ne tarjoavat siistiä puhdasta soundia ja tarvittaessa pistävää purevuutta – varma valinta studioiden peruskalustukseen sekä keikkakäyttöön silloin 60-luvulla ja myöhemminkin. Niinpä Blackfacet ovat määritelleet yhden keskeisen osan amerikkalaisten kitarasoundien maailmaa. 

Fender on myöhemmässä tuotannossaan pyrkinyt valmistamaan samaan pystyviä vahvistimia, minkä lisäksi lukemattomat muut vahvistinfirmat ovat käyttäneet niitä esikuvina. Fenderin nykyiseenkin valikoimaan kuuluu versiointeja noista 60-luvun klassikoista.

Ilman muuta ja totta kai myös kaikki mallintavat multi­laitteet sisältävät Blackfaceilta digitaaliseksi muunnettuja soundeja.

Nyt tutkailtavana on pedaali, joka pyrkii toistamaan Blackface-soundit analogisen elektroniikan keinoin: Kotimainen Mad Professor Super Black. Se ei ole ihan uutuus, mutta kuten alussa todettiin, Blackfacet esiteltiin ensi kerran jo 60-luvulla ja niiden soundi on osoittautunut käyttökelpoiseksi siitä eteenpäin.

Turengissa toimiva Mad Professor paneutui tätä ennen Fenderin vanhempien tweed-vahvistimien soundimaailmaan pedaalillaan Big Tweedy Drive, jonka kehittelystä raportoimme numerossa 2/2017.

Image

Super Blackia suunniteltaessa Mad Professorilla oli käytettävissään useita erilaisia Blackface-comboja vertailukohteiksi. Yhteistähän näille kaikille on Fenderin käyttämä AB763-piiri, joten pedaalikin on yleistulkinta monesta combosta.

 

Mustalta pohjalta kuten esikuvansa

Mustansävyinen Super Black on rakennettu tanakkaan metallikoteloon kuten Mad Professorin pedaalit muutenkin ja sen vaaleat säätimet ovat samaa tyyppiä kuin muissa firman pedaaleissa – ei siis orjalliseen Blackface-tyyliin numeroilla varustettuja.

Vahvistimen etuasteen toimintaa muokkaavien säätimien jatkeeksi on otettu alkuperäiselle Blackface-valikoimalle ominainen pääteasteen sävysäätöön osallistuva Presence. 

Gain-säädin puolestaan on lisäominaisuus – Blackfacethan suunniteltiin aikoinaan tuottamaan nätin puhtoista soundia kovallakin volyymilla, ei säröytymään helposti. Gainin avaaminen alentaa säröytymispistettä tuntuvasti.

Mikäli Super Blackin pelkkä Blackface-osio ei kuitenkaan vielä Gainin ja Volumen säädöillä tunnu tuottavan tarpeeksi rutistusta sointiin, Mad Professor on lisännyt samaan askiin bonuksen: toinen alareunan poljettavista kytkimistä tuo mukaan firman Sweet Honey Overdriven tehostamaan Super Blackin etupäätä ja keskitaajuuksia – vaikka se kotelossa näyttäisikin olevan sijoitettuna Blackin jälkeen.

Toki Sweet Honey -osiota voidaan käyttää yksinäänkin. Tästä versiosta puuttuu kuitenkin itsenäisessä pedaalissa mukana oleva dynamiikan säädin Focus.

Säätimet pyörivät pehmeästi ja niillä on reilu vaikutusalue.

Pedaali toimii jopa yhdeksän voltin neppariparistolla, mikä alkaa käydä nykyään harvinaiseksi, sekä tietenkin virtalähteen kanssa. Erikoisuutena jopa 18 voltin jännitettä voidaan tarjota, minkä kerrotaan antavan lisää pelivaraa tavallisten virtalähteiden yhdeksän voltin tasoon verrattuna. 

 

Päätelmiä

En omista Blackface-vahvistinta, mutta kyllä niitä on vuosien aikana päässyt kokeilemaan. Mielikuva Fenderin soundista on siten vahva. Mallintavia laitteita käytettäessäkin digitaaliset Blackfacet ovat osoittautuneet oivallisiksi soundin rakentelun lähtökohdiksi. 

Täytyy myös uskoa siihen, että Mad Professorilla on tuotekehittelyn aikana hyvinkin tarkkaan kuunneltu ja vertailtu ehtaa soundia ja valmistumassa olevaa pedaalia. Eritehoisten vertailuvahvistimien lievien erojen jäljittelemiseksi pedaaliin lisättiin vielä kaksi minikytkintä leikkaamaan matalia taajuuksia tai kompressoimaan.

Niinpä Super Black on napakka kokonaisuus, josta ei huonoja soundeja löydy. Hard rock- tai metallilaite se ei ole, sen sijaan rock, pop, kantri, blues ja jazz sekä aika moni muukin musiikin suuntaus ovat sen kanssa omiaan. Gainin ja Volumen yhteispeli tuo jo reippaanlaisesti rähinää soundiin, overdriven päälle polkaisu vielä lisäporrastuksen siihen päälle.

On kuitenkin pari Blackfaceille tyypillistä ominaisuutta, joita Super Black ei saavuta.

Useiden alkuperäisten Blackface-combojen tyyppinimessä on Reverb, johtuen comboon kuuluvasta kaikutankista. Super Blackissa ei kaikua ole, joten se on lisättävä joko pedaalilla tai ohessa käytettävästä vahvistimesta.

Lisäksi vanhat Blackface-combot tunnetaan erinomaisina pedaalisoundien alustoina. Totta kai Super Blackin kanssa voi käyttää pedaaleja vaikka kuinka – mutta silti sen soundit pääsevät aidoimmillaan oikeuksiinsa simppelillä kytkennällä, jossa Super Black on soundia värittämättömän vahvistimen etuastetta ennen tai efektiloopissa.

Ja silloin kuullaan juuri ne vuosikymmenten aikana levyiltä ja radiosta tutut soundit. Yksinkertaiset, mutta toimivat.

 

Mad Professor Super Black

Fender Blackface -vahvistimien soundia efektipedaalissa

• erillinen Gain ja Volume
• kolmialueinen eq (Bass, Middle, Treble)
• Presence-säätö
• mukana ylimääräinen overdrive drive-säädöllä
• kompressio ja matalien taajuuksien leikkaus erillisillä minikytkimillä
• hintaluokka 270 €

Lisätiedot: Mad Professor

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.