Nembrini Audio Shimmer Delay Ambient Machine – häröilyn magiaa

|
Image

Efektilaite isolla alkukirjaimella. Selvä se.

 

Yksinkertainen slap back -lätke, stereon laidalta toiselle ponnahteleva ping pong -kaiku tai kauniisti viipyilevät fraasien kertaukset eivät ole Shimmer Delay Ambient Machinen (myöh. SDAM) juttu. Kun soivan äänen ympärille pitää luoda kokonainen ja mieluiten vähän mystinenkin atmosfääri, ollaan SDAMin ydintehtävien parissa. 

 

Image

 

Toiminnaltaan laite on jaettu neljään lohkoon, joista Swell tuottaa volyymivyörytyksiä ja Delay perinteisemmän viive-efektin. Octave luo sointiin alaoktaavin, kun taas Shimmer generoi alkuperäisen äänen päälle yläsävelhunnun, jota voi halutessaan säröttää.

Käytännössä Swell toimii kuten automaattinen voluumi­säätö – se vaimentaa iskusta alukkeen ja vyöryttää sen jälkeen soinnin loppuosuuden esiin samaan tapaan kuin käyttäisi pikkurilliä kitaran volumehanikan kontrollointiin. Voluumin nostoon on kolme eri käyrää, joista lineaarinen on laimein ja tylsin, logaritminen ja eksponentiaalinen tuottavat paljon mielenkiintoisempia ja ennen kaikkea musikaalisempia tuloksia. 

Lisää variaatiota tuo mahdollisuus ohjata kuiva signaali joko prosessin läpi tai sen ohi, sekä sensitivity-säätö, jolla määritellään kynnystaso vyöryn synnylle. Sensitivity-asetus on sikäli kriittinen, että juuri kynnystason paikkeilla seilaava signaali saa toiminnon räpättämään ikävästi. Tilanne korjautuu asetusta reilusti pienentämällä tai suurentamalla, jolloin prosessi ei enää epäröi vaan tekee tai jättää tekemättä.

Nopeus vyörytykselle voidaan asettaa joko millisekunteina tai nuottiarvona – aivan kuten Delay-lohkon viiveaikakin. SDAM osaa tahdistaa itsensä käytössä olevan DAW-ohjelmaan, joten kaikki rytmiset kikkailut saa täsmällisesti kappaleen tempoon.

Simppeliä Delay-lohkoa hallitaan viidellä perussäätimellä maksimiviiveen ollessa peräti kolme sekuntia. Offset laajentaa stereokuvaa tuottamalla hieman eri mittaiset viiveet vasemmalle ja oikealle kanavalle, Feedback kontrolloi ker­taus­ten määrää. Ja ali- sekä ylipäästösuotimilla delayn soundia pääsee muokkaamaan varsin pätevästi.

Jos edelliset lohkot tuottivatkin hovikelpoista kaunoa, niin loput kaksi keskittyvät häröilyyn senkin edestä. 

Octave nimittäin röhkäisee soivan äänen alapuolelle oktaavin eikä sitä kauniisti teekään. Efektituotannossa tällekin on paikkansa ja säätäjän hyppysissä ovat silti aina sekä voimakkuus että takaisin prosessiin ohjattavan signaalin määrä. Jos tilanne vaatii mietoa kertahumahdusta kuuloaistia hienovaraisesti herättelevällä volyymillä, se järjestyy. Jos kaivataan jatkuvampaa ja kuulijan tajuntaan taatusti tunkeutuvaa matalaa möyryä, niin sekin onnistuu.

Shimmer vuorostaan luo keinotekoisen yläsävelikön, jonka sointikorkeuden voi asettaa puolen sävelaskeleen porrastuksella aina täyden oktaavin verran alkuperäistä ylemmäs. Musiikillisessa kontekstissa vireisten soitinten osuudet tai lauluraita täydentyvät ehkä luontevimmin tasan oktaavia ylemmäs luotavalla hunnulla, joka ei sotke harmoniaa epävireiseltä kuulostavilla ääneksillä. Rummuissa ja muissa ei-niin-vahvasti sävellajin vireisyyteen suhteutuvissa soittimissa kaikki väli-intervallit pienestä sekunnista alkaen saattavat tuottaa yllättävän maukkaasti moukaisevan hännän. 

Ekstrana Shimmerissä on Distortion-säätö, jolla siististi kimaltelevan helinän rinnalle voi miksata kevyesti rispaantuvan tai aivan törkeän resuisen hörsyhimmelin, joka vingahtelee ja ujeltaa vienosti tai valtoimenaan, miten nyt sitten haluaa.

 

Uutteruus kokeilijan palkitsee 

SDAMia voi lähestyä ihan tavanomaisen viivelaitteena, mutta silloin sen kapasiteetista saa hyödynnettyä vain hyvin pienen osan. Eikä se sellaiseksi kutistettuna edes ole kovin motivoiva ruuvattava. Jos prosessoria lähestyy äänisuunnittelijan kulmasta, alkaa luovuuden lähteestä pulputa kaikenlaista mielenkiintoista.

Yhdistämällä kaikki lohkot Swellistä alkaen voi esimerkiksi melodiasoittimen ympärille luoda halokehän tai ikäänkuin varjostuksen, jolla stemma liimautuu pehmeästi taustaan tai päinvastoin: irtoaa taustasta ja nousee hieman esiin. Lyhytsointiselle rummulle tai vaikka staccatona soitetulle kitaralle taas voi loihtia pitkään ja sävykkäästi soivan laahuksen, jonka alkulähdettä voi olla hankalakin arvata. Eritoten, jos alkuperäisen kuivan äänen mykistää pois ja jättää kuuluville vain SDAMin tuottaman efektin. Joka saattaa mallata aivan mahtavasti jonkun ihan toisen äänilähteen kaveriksi.

Tarkkana saa kuitenkin olla niin toiminta-aikojen asetuksissa kuin feedback- ja regen-säätöjä ruuvatessaan. Lohko kerrallaan edetessä käy helposti niin, että toteutuu kumulatiivinen tårta på tårta -ilmiö ja efekti puuroutuu pahemman kerran. Uutta hämmennystä ketjuun lisätessä onkin välillä tarpeen miedontaa edellisen vaiheen prosessointia jottei kokonaisuus karkaa lapasesta. 

Jos on aikaa ja ennakkoluuuloton mieli, SDAM on mitä mainioin pakki, josta voi kauhoa maukkaita sattumia. Mitä lähempänä tuotos on äänisuunnittelua tai vaikeasti määriteltävää ambienttia, sen todennäköisemmin SDAMin efektit palkitsevat. Jos tuotanto on perinteisempää musiikkia tai tykkää suoraviivaisen selkeistä ja ennalta jokseenkin arvattavista laitteista, kannattaa tutkailla muita vaihtoehtoja.

 

Nembrini Audio Shimmer Delay 

Plug-in-applikaatio erikoistehosteisiin

• neljä toiminnallista lohkoa: Swell, Delay, Octave ja Shimmer
• minimivaatimus käyttöjärjestelmälle Mac OS 10.9 tai Windows 7
• saatavilla AAX-, AU-, VST2- ja VST3-muodossa
• myös iOS-versio
• hinta valmistajan verkkosivustolla 79 $

Lisätiedot: Nembrini Audio

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.