Shure SRH440A – studioon tai keikalle

|
Image

Vankka, eristävä, miellyttävä ja edullinen. Audiolaatu? Lue.

Toisen polven SRH-kuulokkeita saatiin Suomeen talven jo taittuessa kevääksi ja demoluurit lehdelle järjestyivät maahantuojalta saman tien. Alle satasen hintaluokkaan sijoittuva SRH440A on rakenteeltaan suljettu, ammattikäyttöön tarkoitettu ja irrotettavalla johdolla varustettu kuulokemalli.

Vakiojohdolla on mittaa kolme metriä ja kuulokkeeseen 3,5 mm:n miniplugi lukittuu bajonetti-tyyliin puoli kierrosta kiertämällä. Kaapeli on suora, liukaspintainen ja rakenteeltaan sen verran elastinen, ettei lattialle asti ulottuva johdon lenksu juurikaan kopise eikä tuota mainittavia mekaanisia sivuääniä kuulokkeisiin asti. Kaapelin äänilähteen puoleisessa päässä on valettu 3,5-millinen stereoplugi, jonka jatkona on kierteellä lukittuva sovite 6,6 mm:n jakkia varten. Vaihtokaapelia ei pakettiin kuulu, sellaisia löytyy Shurelta kuitenkin lisävarusteena.

Pääpannan sisäpuoli on pehmustettu asianmukaisesti. Sisäkaarteen puolella pinta on hengittävää kangasta, ulkokaarteen puoli puolestaan sileätä ja käytön perusteella likaa hylkivää keinonahkaa.

Teleskooppirakenteisen pannan pituusäätö pelaa juoheasti ja kummankin sangan sisäpintaan on stanssattu pituusasteikko, jonka avulla symmetrinen asetus löytyy helposti. Asetus ei myöskään lipsahtele omia aikojaan, sillä pykälöity jarrumekanismi pannan sisällä huolehtii siitä etteivät sangat luista itsekseen mihinkään suuntaan.

Kuulokekupit kääntyvät pystyakselin suhteen 90 astetta ja luurit saa viikattua kuljetusta varten litteäksi paketiksi, vaikka kuppiosat eivät edeltävän mallin tavoin taitukaan pääpannan syleilyyn. Kuulokkeet on nivelöity myös sivusuunnassa ja ne myötäilevät kuuliaisesti pään muotoa.

Ovaalin muotoisen kuulokekupin pehmuke on sopivan kimmoisa: luurit painautuvat tiiviisti sijoilleen, mutta eivät rusenna kallon ja kuulokkeen väliin jääviä silmälasien sankoja. Pehmukkeen keinonahkainen päällys tuntuu miellyttävältä ja istuu tiiviisti korvan ympärille. Ilmavuotoja ei jää, ja ulkoisen äänen vaimennus onkin varsin tehokasta. Se riittää hyvin studion soittohommiin – rumpalointia ehkä lukuunottamatta – siinä missä kenttä-äänittäjän tai keikkamiksaajankin normitarpeisiin.

Umpinaisten kuulosuojainten luokkaa vaimennus ei sentään ole. Esimerkiksi akustisen teräskielisen kitaran äänen kyllä kuulee vaimeana luurien läpi, mutta soiton monitorointi sähköisesti kuulokkeiden kautta on välttämätöntä, jos mielii saada kunnollisen tuntumaan soittimeen. Jo hiljaisellakin volyymillä kuulokkeista kuuluva musiikki peittää sitten kyllä kuulumattomiin sen vähäisen vuotoäänen, joka luurien läpi pääsee.

Sivusta katsottuna pääpanta kallistuu hieman etukenoon suhteessa kuulokekuppeihin ja käytössä ratkaisu tuntui oikein hyvältä. Asento on luonteva ja kun painoakin on verraten vähän, pitää näitä kuulokkeita vaivattomasti korvillaan pitemmänkin session ajan. Luurit eivät myöskään hölskähtele tai heilu työpisteellä tai soiton aikana liikkuessa, eikä kumarrus lattialle sijoitettujen efektipedaaleiden säätöön suista pääpantaa silmille. Ergonomia on tip top.

Audiolaatuakaan ei sovi moittia. SRH440A:n soundi on täsmällisen hallittu alimmista bassoista alkaen, levollisen tasainen keskialueella ja raikkaan erotteleva ylärekisterissä. Eri alueet soivat myös keskenään tasapainoisesti – sointi on tanakka, mutta bassot eivät silti isottele. Mainittu kirkkauskin on luonteeltaan puhdaspiirteistä selkeyttä vailla minkäänlaista riipivyyttä tai piikikkyyttä. Paljon vastinetta rahalle!

 

Shure SRH440A

Suljetut studiokuulokkeet

• 40 mm:n kaiutinelementit
• toistoalue 10 Hz – 22 kHz
• herkkyys 97 dB/mW
• maksimitehonkesto 500 mW
• nimellisimpedansssi 40 Ω
• irrotettava suora kaapeli, 3 m
• kierteellä lukittava plugi-adapteri 3,5 mm / 6,3 mm
• paino 268 grammaa
• hintaluokka: 100 €

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.