Digitech Vocalist Workstation – köörit koneesta

|
 

Digitechin laulumasiina juonii stemmat tilauksesta. Valita saa harmonian ohessa myös keinokuoron sukupuolen.

Pöytämallinen Vocalist Workstation löi minut ällikällä jo tehtaalla laadittuja preset-ohjelmia kokeillessa. Solistin äänestä digitaalisesti muovatut stemmat soivat puhtaasti ja vahvasti, eikä laite mokaillut huijausyrityksistä huolimatta.

Myllyssä on 50 tehtaan laatimaa ohjelmaa, joista useimpien käyttötarkoitus selviää jo nimestä. Nämä presetit antavat hyvän kuvan vermeen suorituskyvystä. Valikoima on kattava ja ulottuu yksinkertaisista pop-stemmoista monimutkaisiin jazz-harmonioihin saakka.

Stemmatuotannon ohessa Vocalist tarjoaa Vocoder-toiminnon, joka perustuu laitteen omalla tai ulkopuolisella MIDI-koskettimistolla hallittavaan neliosaiseen harmonia-prosessoriin. Vireestä puheenollen, laite antaa MIDI-väylän kautta myös mahdollisuuden korjailla falskia lauluraitaa vaikkapa pitchbend-kontrollerilla.

 

Valitse sukupuoli

Laitteen eräs erikoisuus on sukupuolenvaihdos ilman kirurgin apua. Toiminto värittää tuottamansa stemman valinnaisesti joko nais- tai miesääneltä kuulostavaksi. Kullekin stemmalle voidaan asettaa erikseen sävytyksen määrä. Jos säätö jätetään nollille, sävytystä ei tapahdu lainkaan. Paljasta stemmaa kuunnellessa huomaa, ettei kone muuta ääntä täydellisesti vastakkaisen sukupuolen kaltaiseksi, mutta miksauksen seassa lopputulos kuulostaa varsin todelliselta sekakuorolta.

Vaikutelman luonnollisuutta saa lisättyä vielä stemmakohtaisilla panorointi ja vibrato-asetuksilla. Vibraaton tyylilajiksi on tarjolla säännöllisen huojunnan ohella myös inhimillinen satunnaisvaapunta. Kaikki stemmoja koskevat asetukset saa luonnollisesti tallennettua laitteen muistiin.

Soinnut sävellajia myöten

Keikkakäyttöön sopii mainiosti Vocalistin Song-toiminto. Se mahdollistaa kappaleen sointu- ja sävellajivaihdosten tallentamisen askelittain masiinan muistiin. Esityksen aikana uuden soinnun mukaisen harmonian saa käyttöön joko jalkapolkimella tai vaikkapa jollakin MIDI-kontrollerilla.

Song-toiminto on kätevä apu myös studiotyössä. Laitteen tuottamia keinotekoisia stemmoja ei ole pakko nimittäin tallentaa moniraiturille, sillä sointuvaihdosten ohjauskäskyt voi varastoida etukäteen sekvensserin muistiin. Miksauksen aikana soololaulu haaroitetaan sitten sopivasti vaikka apulähdön kautta Vocalistille ja stemmat poimitaan talteen suoraan lopulliseen miksaukseen.

Tuotettavien stemmojen hienosäätöön on runsaat mahdollisuudet ja vermeen yleisen toiminnan saa sovitettua sujuvasti vaihteleviin ympäristöihin. Keitoksen höystämiseen on varattu oma kaikulaite, joka harmillista kyllä, kohisee hieman. Muina herkkuina tarjolla on esimerkiksi de-esser-, pop-ducker- ja anti-feedback-toiminnot. Luettelon ensimmäisellä vaimennetaan s-äänteiden sihahduksia, ja keskimmäisellä puolestaan p-äänteiden puhahduksia. Listan viimeinen huolehtii kierron estämisestä.

 

Yllättävän hienostunut peli

Vocalistin äänessä on hämmästyttävästi potkua ja sointi on melkoisen luonnollinen. Stemmat soivat käytännöllisesti katsoen täysin vailla digitaalisen vireenmuunnoksen yleensä aiheuttamia ongelmia. Ääni ei väpätä, pätki, saati kuulosta Mikki Hiireltä. Ja ennenkaikkea laite on erittäin nopea ja sulava käyttää - kiitos loogisen arkkitehtuurin ja hyvin laaditun käyttöoppaan.

Silti ei sovi unohtaa, että kyseessä on kone. Se ei itsessään svengaa lainkaan, joten jos soololaulu mättää, kärjistyvät sen puutteet keinotekoisiin stemmoihin. Jos muokkauksen pohjana oleva soololaulu ja ohjelmoijan musikaalinen mielikuvitus antavat myöten, saa laitteella aikaan hyvinkin käyttökelpoista jälkeä.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin näpsäkkä pieni masiina, jonka ääni riittää ammattikäyttöön. Tällaiselle harmonizerille lienee paljonkin käyttöä nykyaikaisissa sessioissa, vaikket aikoisikaan korvata sillä Tessa Nilesin persoonaa.

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta