Furch LJ-10 Little Jane - akustinen repussa

|
Image
Image
 

Teksti: Martin Berka
Kuvat: Tommi Posa

Miten saadaan akustinen kitara kätevästi mukaan reissulle? Tšekkiläinen valmistaja kehitti oman ratkaisunsa.

František Furch lähestyy matkakitaran ideaa hieman eri suunnalta kuin muut valmistajat. Kavennetun kopan tai viritinlavan pois jättämisen sijasta tuloksena on kitaran näköinen ja kitaran kokoinen soitin, jonka voi pilkkoa kuljetuksen ajaksi.
Repun avaaminen aiheuttaa kitaran ystävälle ensimmäiseksi lievän šokin: siellä makaa kaikukoppa ja sen vieressä irti sahattu viritinlapa jossa on pieni otelaudan tynkä. Tarkempi tutkiminen paljastaa, että Little Janen kaula on sijoitettu kuljetusta varten koppaan. Tätä varten kopan sivussa on kumilla vuorattu aukko ja kopan sisällä hihnatapilta lähes ääniaukkoon ulottuva alumiinitanko joka estää kaulaa vahingoittamasta kitaran kantta tai rimoitusta.
Kaulan yläosaan pistetään ensin lapa – kohdistusta varten on yksi iso ja kaksi pienempää tappia – minkä jälkeen kaula asetetaan kopan kaulataskuun, ja kiinnitetään käsivoimin yhdellä isolla pultilla. Virittämisen jälkeen LJ-10 on soittokunnossa.

Sehän on oikea kitara

Little Janen koppa on samaa kokoluokkaa Martinin 0-mallien kanssa. Se on varsin pieni soitin, mutta istuu silti erittäin mukavasti ja luonnollisesti soittajan sylissä.
Furchin kaula on satulan kohdalla riittävän leveä (45 mm) sormisoittajille, muttei niin leveä, että tavallinen nuotiokitaristi vierastaisi sitä. Kaulaprofiili on mukavan hoikka ja pehmeä V. Ainoastaan kaulan selkeä saumakohta – kaulan takapuolella  ensimmäisen ja toisen nauhan välillä – muistuttaa kitaristia soiton aikana LJ-10:n erikoisesta rakenteesta.

 

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.