Von Hertzen Bross: "Nine Lives" – progressiivista, mutta simppelimpää

|
Image

 

'Von Hertzen Brothersilla on menossa tuottelias aikakausi: maaliskuussa, samoihin aikoihin tämän Riffin kanssa, bändiltä ilmestyy viiden vuoden sisään jo kolmas uuden materiaalin albumi Nine Lives. Harva bändi ahkeroi nykyisin näin tiiviillä aikatauluilla.

 

– Jos tässä tilassa ja ajassa aikoo tehdä elantonsa rokkimusalla, täytyy yrittää olla mahdollisimman tuottelias oman kapasiteettinsa rajoissa. Pitkät raot levyjen välissä tarkoittavat hiljaisia vuosia, jolloin asuntolainat täytyy maksaa jollain muulla, kuin mitä haluaa työkseen tehdä. Kaksi vuotta levyjen välillä oli kuitenkin pikkuisen tiukka aikataulu meille, Mikko von Hertzen arvioi.
Haastattelua tehdään Helsingissä veljesten harjoituskämpällä Nosturilla – samassa tilassa jossa Nine Lives on melkein kokonaan äänitetty. Paikalla on koko von Hertzenin veljeskolmikko, Jonne (basso ja laulu), Kie (kitara ja laulu) ja Mikko (laulu ja kitara) sekä uuden ja edellisen albumin tuottanut, Pepe Deluxén James Spectruminakin tunnettu Jari Salo.

Levy päätettiin tehdä Nosturilla, koska paikkaa oli onnistuneesti kokeiltu kokoelmalle päätyneen coverbiisi 21st Century Schizoid Manin äänityksessä. Tarpeelliset kalustohankinnat täydennettiin lainatarvikkeilla ja tilat puolestaan toimivat joustavasti vuorotyönä askaroitaessa.
Tuottajan näkökulmasta löytyy eroja uuden levyn ja aikaisempien toteutuksien välillä:
– Tällä levyllä tuli hajontaa eri miksaajista ja soundejakin on haettu musatyylin mukaan. Ei ollut mitään määrättyä sapluunaa, jolla levy olisi miksattu kolmessa päivässä, vaan tulos on kuin kuvaamista erilaisten filttereiden läpi, Jari vertailee uutuutta aikaisempaan.
Soitinkokeiluissa tuottajalla oli osuutensa.
– Erikoisemmat soittimet tulivat mukaan siinä vaiheessa, kun biisin olennaiset osat olivat jo äänitettynä. Ne olivat leikkimistä varten ja inspiroimassa vielä vähän uusia ideoita, Jari selittää.

 

Uuden levyn biisejä ei ole vielä soitettu livenä, mutta bändi on harjoitellut niitä paljon yhdessä treenikämpällä. Lavoille siirryttäessä joudutaan karsimaan reippaasti vesurilla osuuksia ja poimimaan mukaan livetuntuman kannalta keskeisimmät, joista selviä valintoja ovat rummut, basso ja komppikitara. Koskettimia sovelletaan biisin ja tilanteen mukaan ja Kien runsaista kitaraosuuksista valikoituvat mukaan oleellisimmat. Taustalauluja on uudella levyllä jo valmiiksi mietitty enemmän liveen sopiviksi, mutta joitakin joudutaan laittamaan uusiksi. 

 

 

Oheinen teksti koostuu Timo Koskisen toimittamasta haastattelusta poimituista kohdista ja seikkaperäisen täyden jutun voi lukea Riffi-lehden painetusta versiosta 2/2013. 

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.