Whirlwind Rochester – pedaalikolmikko suoraan 1970-luvulta

|
Image
 

Teksti: Lauri Paloposki
Kuvat: Tommi Posa

Mustan trion juuret näkyvät kunkin pedaalin nimikoinnin värissä, ja tarina tuotteiden takana on aivan ainakin yhtä kiinnostava kuin itse tuotteetkin.

Kerrotaan nimittäin, että muuan Michael Laiacona kunnostautui jo kouluaikoinaan elektroniikassa ja rakensi itselleen niin vahvistimet kuin kaiutinsysteemitkin. Sittemmin hän oli perustamassa erästä MXR-nimistä firmaa ja suunnitteli tuotemerkille mm. kolme mainiota pedaalia, joiden suosio on kestänyt vuosikymmenten halki. Nykyisin MXR:n tuotemerkin omistaa Dunlop, joka valmistaa myös kyseistä pedaalikolmikkoa, kun taas Laiacona erkani omille teilleen jo 70-luvun alkupuolella ja pisti pystyyn Whirlwind-nimisen yrityksen. Liekö nostalgian kaipuuta vai liiketaloudellista vainua, mutta jokunen aika sitten Whirlwind ryhtyi valmistamaan käsityönä mahdollisimman alkuperäiseksi luonnehdittuja pedaaleita. Dunlopin tavoin myös Laiacona päätyi muutamaan nykyaikaiseen parannukseen: joka mallissa on efektin päälläolosta kertova led sekä liitäntä virtalähteelle.

Kolmikon kaikki jäsenet on koteloitu tukeviin, keikkahommat kestäviin rasioihin. Paketissa tulee mukana melkein pedaalin pohjan kokoinen yhtenäinen kumitarra, mutta ne klassiset, potentiometrin nuppiin tyköistuvat kumitutit eivät kuulu varusteuun. Pehmeä kangaspussi sen sijaan kuuluu.

 

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.