Stevie Van Zandt – Consigliere

|
Image

Stevie Van Zandtin (s. 1950) elämästä olisi varmaankin tullut erilainen, ellei hänen isäpuolensa olisi vienyt perhettä Bostonista New Jerseyhyn pojan ollessa kahdeksanvuotias. Teini-iässä Stevie nimittäin tutustui vuotta vanhempaan Bruce Springsteeniin, ja lopulta hänestä tuli Born to Run -levyn myötä tähdeksi nousseen ystävänsä kitaristi ja ”luottohenkilö”, consigliere. Tämä suhde on yksi kirjan kulmakivistä. 

 

Van Zandtista itsestään tuli tähti 2000-luvulla Sopranos- ja Lilyhammer-sarjojen mafiagangsterina, sillä näihin rooleihin hän sujahti amerikanitalialaisena kuin luonnostaan. Osa meistä muistaa kuitenkin myös Sun City -projektin sekä muut Little Steven -nimellä tehdyt poliittiset soololevyt ’80-luvulta. Niiden taustalta kirja paljastaakin varsin mielenkiintoisia asioita.

Soulfire! on pitkälti kronologinen elämänkerta, joka alkaa lapsuudesta, käy läpi kasvamisen muusikoksi New Jerseyssä ja päätyy eri vuosikymmenten kautta nykyhetkeen. Ehkä kirjan loppupuolella teksti hieman hajoaa, kun muusikko/näyttelijä/organisoija sinkoilee projektista toiseen. Studiotyöskentelyä Van Zandt ei kuvaa tekniseltä kannalta, vaan enemmänkin sovittajan ja tuottajan näkökulmasta, ja jakaa onnistumisista kiitosta myös Jimmy Iovinelle ja Bob Clearmountainille

Stevie Van Zandt on kirjoittajana melko lakoninen ja sanoo asiat kaunistelematta. Juuso Arvassalon ja Jere Saaraisen käännös on sujuvaa luettavaa, mitä nyt tekstiin on jäänyt pari selvästi tarkoituksetonta lausetoistoa. Lisäksi kitaran kielten ”bendaukselle” on kyllä ihan suomenkielinen vastine, kielten venyttäminen. 

Stevie Van Zandtin elämä on ollut poik­keuksellisen värikäs ja monisyinen, ja sitä tämä kirja valaisee erittäin viihdyttävästi. Suosittelen. 

 

Stevie Van Zandt: Soulfire! – Minun tarinani 

(Alkuteos: Unrequited Infatuations – Odyssey of a Rock and Roll Consigliere).
Suomennos Juuso Arvassalo ja Jere Saarainen
576 sivua, ISBN 9789523752283
Minerva Kustannus, 2021.

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Valtaosa arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.