Maailma on kaunis, onko se?

|
Image

Maailma on kaunis piirtää Kassu Halosesta monisärmäisen kuvan. On armeijan soitto-oppilaana perustaitonsa hankkinut ja klassisessa orkesterissa huilua työkseen soittanut hahmo. Ja toisaalta kunnianhimoinen rock-urkuri, joka Kirkan yhtyeessä aikansa soitettuaan ponkaisi julkaisemaan levyjä omalla nimellään. Sekä vielä satumaisen nopea ja uskomattoman tuottelias säveltäjä/sovittaja/tuotta- ja, joka Toivo Kärjen koulimana ja Jaakko Salon siipien suojassa omaksui arkisen ja kustannustietoisen lähestymistavan musiikkiin: on järkevää säveltää riittävän yksinkertaisia lauluja, joita musiikillisesti harjaantumattomampikin korva haluaa huoltoasemien kasettitelineistä ostaa. 

Kolmantena mentorina tässä toimi työpari Vexi Salmi, jolla edellisten tavoin oli erinomainen taju kansan ns. syvien rivien musiikkimausta ja laulutekstien arvostusperiaatteista. 

Musiikkia ei tehdä kollegoille vaan yleisölle, eikä yleisön makua voi aliarvioida. Niinpä Irwin pistettiin honottamaan ja bändi soittamaan tarpeeksi epävireisesti ja huolimatto- masti.

Tommi Saarelan toimittamasta kirjasta voikin halutessaan aistia tulehtuneen haavan tapaisen dissonanssin Halosen suhteessa julkaistuun musiikkiin. Läpilahjakkaana ja uutterana hän on saavuttanut vankan osaamisen ja piinkovan ammattitaidon, joilla toimittaa työnsä tinkimättömästi. Tekstissä puhutaan silti toistuvasti kevyestä musiikista – ei esimerkiksi rytmimusiikista tai populaarimusiikista. Vähättely kiteytyy kirjan loppupuolella Vexi Salmelta lainattuun toteamukseen ”Semmoinen ihminen, joka ottaa kevyen musiikin vakavasti, on aika epäilyttävä”.

Suhde myyntimenestykseen tuodaan myös toistuvasti esiin merkitsevänä motiivina ja mittarina tekemiselle, ja tähän ajatteluun nuorta Halosta olivat ohjaamassa kaikki mainitut oppi-isät. Aivan toisenlainen arvolataus välittyy kuitenkin niissä kohdissa, joissa puhutaan klassisesta musiikista, olipa kyseessä soittaminen orkesterissa tai oman sinfonian säveltäminen. Ne ovat jalometallia. 

Pääasiassa Halosen haastatteluun perustuvaa aineistoa on täydennetty tapahtumia todistaneiden valikoiduilla puheenvuoroilla ja jo julkaistuja muistelmateoksia siteeraamalla. Kokonaisuus on hallittu ja teksti selkeydessään helposti luettavaa. 

Kirjan sisältö on jäsennetty teemoittain, ei kronologisesti. Tästä seuraa jonkin verran toisteisuutta, mutta menettely on muistelmateokselle sopiva valinta. Näin toimittaessa lukija pääsee seuraamaan lyhytelokuvan kaltaisia tapahtumasarjoja päähenkilön elämän eri vaiheista ja jokainen jakso on itsessään ehyt tarinansa. Niihin mahtuu kosolti erilaisia sattumuksia ja kommelluksia, harmittomista toilailuista nykynormien perusteella varsin kyseenalaisiin tempauksiin. Osa niistä naurattaa kovasti. Erittäin kovasti. 

Kassu Halonen – Maailma on kaunis

Kirjoittaja: Tommi Saarela
ISBN: 978-952-04-4310-8
Kustantaja: Tammi, 2023

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2023.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.