Audient Evo SP8 – fiksuja lisäkanavia

|
Image

Kahdeksan analogista tuloa ja saman verran lähtöjä, kaikki balansoituina. Digiliitännät optisesti Adat-väylinä. Nyt on käytännöllinen jatkopala olemassaolevaan systeemiin.

Evo SP8 on rakennettu samaan koteloon kuin Evo 16 ja mallit näyttävät hyvin samankaltaisilta. Evo 16 on kuitenkin tietokoneeseen liitettävä ulkoinen äänikortti, jossa on asiaankuluvat liitännät sekä kontrollit äänittämöhenkilökunnan ja taiteilijoiden monitorikuunteluita varten.

Evo SP8 on puolestaan laajennusosa, jolla Audientin oman Evo-sarjan lisäksi mikä hyvänsä optisin Adat-liitännöin varustettu interface saa lisää kanavia sekä tallennukseen että tallenteen toistoon. SP8:n avulla vähäisemmälläkin kanavamäärällä varustettu äänikortti laajenee vaikkapa rumpuäänityksiin tai kokonaisen bändin taltiointiin riittäväksi järjestelmäksi.

Image

Ässänä hihassa Evo SP8:lla on Smart Gain -automatiikka, jota Audient on käyttänyt aiemminkin Riffin testeissä vierailleissa laitteissa (Evo 4, Riffi 2/2020 sekä EVO 16, Riffi 5/2022).

Kyseinen ominaisuus on mutkaton käyttää ja tuntuu tuottavan myös kelpo tuloksia. Kytketään ensin mikrofonit ja napataan tarpeellisiin kanaviin phantomit päälle. Sitten aktivoidaan toiminto vihreästä napista, valitaan etulaidan painonapeilla kanavat joiden vahvistustaso täytyy asettaa, laitetaan muusikot soittamaan ja annetaan Evon kuulostella minkämoista mekkalaa mihinkin kanavaan vyöryy. Puuha ei vie kuin joitakin sekunteja, ja mikäli ääninäytteet edustavat todellista tilannetta, automatiikan säädöillä voi ryhtyä saman tien äänittämään. Siistiä.

Jos haluaa asetella gainit käsin, sekin käy. Datapyörällä etuvahvistuksen saa desibelin tarkkuudella halutuksi ja kanavia voi kytkeä myös stereopareiksi, joissa yhden kanavan asetus kopioituu automaattisesti toiseen. 

 

Kaikki, eikä mitään ylimääräistä

Evo SP8 ottaa vastaan mikrofoni- tai linjasignaalia, ja kaksi ensimmäistä kanavaa on varustettu Audientin aiemminkin hyviksi todetuilla JFet-etuasteilla instrumenttien suorasoittoa varten. Joka kanavaan saa phantomin, mutta vahvistustason ohessa ei muita säätöjä tai esimerkiksi bassoleikkureita ole. Kaikki signaalin varsinainen työstö tehdään vasta tietokoneessa.

Tietokoneelta voi ulospäin johdatella niin ikään kahdeksan kanavaa esimerkiksi eri kuuntelumiksauksia tarvittaessa tai vaikkapa re-amp-käyttöön. Balansoidut linjatason lähdöt on tehty TRS-jakein, ja niihin voi myös reitittää SP8:n omien mikrofonivahvistimien signaalit suoraan laitteen sisältä. 

Systeemiasetukset, kuten näytetaajuus ja kellopulssin lähde, valitaan kookasta datapyörää käyttäen ja ne on jäsennelty selkeästi. Vaikka laitteen näyttö ei ole kovin kookas, se on kirkkaudeltaan säädettävissä ja helppolukuinen, olipa tarkastelussa jokin parametri, hakemistoteksti tai tulokanavien tasojen mittarointi.

Image

Kellopulssia (word clock ) varten on vanhan hyvän ajan tapaan erillinen BNC-liitäntä, oivallista. 

Evo SP8:n audiolaatu on erinomainen, kohinaton, neutraali ja dynaaminen. Näillä lisäkanavilla äänitettyä materiaalia kelpaa sitten muokata plugeilla jälkikäteen, jos niihin haluaa vaikkapa jonkin tietyn aikakauden tai tyylisuunnan väritystä. Jos tavoitteena on puhdas dokumentointi, valmista syntyy saman tien. 
Mutkaton ja sillä hyvä.

Audient SP8

Mikrofonivahvistin

• kahdeksan tulokanavaa mikrofoni- tai linjasignaaleille
• kahdessa kanavassa myös JFet-etuaste instrumenttikäyttöön
• maksimivahvistus 58 desibeliä
• kaikki analogiliitännät balansoituja
• digitaaliset tulot ja lähdöt: 2 × optinen Adat-liitinpari
• näytetaajuus 44,1 –  96 kHz
• 32-bittiset A/D- ja D/A-muunnokset
• word clock -tulo BNC-liitännällä
• hintaluokka: 450 €
• räkkikiinnikkeet lisävarusteena: 20 €

Lisätiedot: Intersonic 


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.