Mayones Patriot 5VF Multiscale – nauhat vinoon, vireet suoraan

|
Image

Mayones nostaa profiiliaan bassonvalmistajana koko ajan ja Patriotin myötä se ottaa uuden askeleen kohti entistäkin tarkempaa ja monipuolisempaa sointia.

 

Image

Bassomarkkinoilla on ollut jo pidempään soittimia, joiden nauhat kääntyvät otelaudan poikkisuunnassa viuhkamaisesti. Yleisesti tämä ns. fanned frets -konsepti yhdistetään kanadalaiseen Dingwall-valmistajaan ja nimekkäitä käyttäjiä kuten Leland Sklar on nähty keikoillakin viuhkanauhojensa kanssa.

Nyt pikaisessa testissä pyörähti Mayonesin valmistama bassomalli Patriot Multiscale, johon on myös asennettu tällaiset viuhkan lailla kääntyvät nauhat. Tämä onkin samalla luonnollisesti Mayones Patriotin silmiinpistävin ominaisuus.

Päältäpäin tarkasteltuna ensivaikutelma on, että nauhat tekevät varsin rajun suunnanmuutoksen siirryttäessä otelaudan päästä päähän. Nauhojen asettelu ei kuitenkaan vaikuta soitettavuuteen mitenkään erityisen dramaattisesti. Otelaudalla operoiva käsi tottuu nauhojen viuhkaisuuteen muutamassa minuutissa, eikä nauhojen poikkeavaa suuntausta sen jälkeen enää edes huomaa.

Tämä johtuu mielestäni siitä, että G-kielellä nauhat sijaitsevat ”normaaleissa” kohdissa. B-kielellä taas alimmat äänet ovat luontevasti soitettavissa otelaudan päässä ja äänet näiden kahden kielen välillä asettuvat pituussuunnassa luontevasti paikoilleen. Todettava kuitenkin on, että historia huolellisten asteikkoharjoitusten ja sormitusten parissa ei ainakaan haittaisi fanned fretsiin sopeutumista.

Fanned frets -asettelun tarkoituksena on ensinnäkin saada basso soimaan kauttaaltaan vireessä. Kun kielen mitta pitenee aina paksummalle kielelle siirryttäessä, jakautuvat intervallit pitemmälle matkalle ja ne soivat puhtaammin. Tästä johtuen nauhat kurottavat otelaudan alkupäässä ulospäin ja rungon puolella sisäänpäin. Luonnollisesti tästä johtuen myös mikrofonit ovat runkoon nähden ”vinossa”, jolloin suhteutettuna kielen pituuteen ne poimivat äänen samasta kohdasta kieltä.

Menetelmän toinen etu on kielten massan ja jännityksen parempi jakautuminen, minkä pitäisi antaa tasaisempi soittotuntuma ja tukevampi soundi etenkin alakielillä.

 

Pohjan antaa akustinen sointi

Patriot 5VF soi hyvin sylissä jo akustisesti, ilman vahvistinta. Vahvistimen kanssa bassosta saa sitten kaivettua esiin varsin monipuolisen soundimaailman.

Vakiona tässä mallissa on Bartolinin mikrofonit sekä Aguilarin OBP-3 aktiivielektroniikka, joiden rinnalle testiyksilöön oli asennettu myös tone-potikka sekä aktiivi/passiivi-kytkin laajentamaan soinnillisia ulottuvuuksia.

Aguilarin OBP-3 on erittäin monipuolinen etuaste, jossa bassoa, trebleä, sekä keskialuetta on mahdollista joko leikata tai korostaa. Yleensä OBP-3:sta löytyy lisäksi kytkin, jolla valitaan middlen vaikutusalue kahdesta eri vaihtoehdosta.

Passiiviasetuksissa tone on luonnollisesti tarpeen, mutta OBP-3:n middle-taajuuden valintakytkin on myös erittäin käyttökelpoinen, joten olisin mieluusti nähnyt testibassossa kaksi kytkintä, joista yhdellä voisi valita aktiivisen tai passiivisen toiminnan, ja toisella keskialueen taajuuden.

Aktiivielektroniikkaa ruokkii kaksi yhdeksänvolttista paristoa, eli aktiivina basso toimii 18 voltin jännitteellä. Se taas tuo enemmän headroomia kuin tyypillinen yhdeksän, joten se on ihan tervetullut ominaisuus tämän hintaluokan bassossa.

Paristot on myös aseteltu runkoon hyvin järkevästi, omiin koteloihinsa, joihin ne ovat helposti ja nopeasti vaihdettavissa. Kerrankin näin, eikä vaihtamisen vuoksi tarvitse ruuvailla irti pleksejä tai tehdä muita hankalia toimia. Loistava ratkaisu!

 

Hienostunut ja puhdas

Yleisvaikutelma on ensituntumalta ”hi-fi”, mikä on toki aktiivibassolle varsin yleistävä, joskin normaali, luonnehdinta. Vaikutelma saattaa toki johtua myös siitä, että kun vaikkapa trebleä on mahdollista lisätä reippaastikin, siihen tulee tottumattoman helposti tartuttua kunnes soundissä on kihinää ja kilinää enemmän kuin tarpeeksi. Sama koskien toki myös bassotaajuuksien täyttävyyttä ja keskialueen honotusta.

Tässä tulee esiin myös passiivimahdollisuuden suoma hieno soundillinen lisä. Omasta mielestäni passiivibassot kuulostavat säröjen ja muiden efektien kanssa kategorisesti paremmalta kuin aktiivibassot. Passiivivaihtoehto on siis hyvä olla olemassa, jos soundiaan haluaa värittää lisäpurkeilla. Ja kukapa ei haluaisi.

Patriot on rakenteeltaan ns. kaula-läpi-rungon, eli kaula yltää yhtenäisenä lavasta perään asti ja bodyn puolikkaat kiinnittyvät siihen. Tällä haetaan tietynlaista sointia ja soivuutta. Runkopalojen päälle asettuvat erilliset loimuvaahterapalat. Runko on suosaarnia ja kaulan materiaalit ovat wenge-puu ja padouk.

 

Image



Virittimet ovat Schallerin ja tallapalat ABM:n valmistamat – laatukamaa nekin.

Viimeistely on ensiluokkaista, mitään huomautettavaa en keksi. Koko basso on rakennettu viimeistä piirtoa myöten huolellisesti, ja basson ulkonäkökin on varsin toimiva. Toisin sanoen viuhkanauhojen tuoma ulkoinen erikoisuus on onnistuttu kompensoimaan neutraalilla ja silmäänpistämättömällä rungon suunnittelulla.

Basson mukana tulee tukeva ja erittäin laadukkaalta vaikuttava Hiscoxin valmistama laukku.

Soittokokemusta häiritsivät hieman basson säädöt, jotka olivat osastoa ”musiikkikauppa” eli bassoa ei oltu säädetty lähellekään parasta mahdollista teräänsä, jos ollenkaan. Alimmat, B- ja E-kielet, olivat turhan lähellä otelautaa eikä kielten välisestä balanssista voinut puhua. Vaikka basso mahdollistaisikin säädöt, joissa kielet nuolevat otelautaa edelleen vapaana soiden, se ei välttämättä ole järkevin tapa säätää soitin, se kun tekee itse soittamisesta hankalaa. Ja nämä nurinathan poistuvat heti, kun basson vaivautuu säätämään tai säädättämään, minkä jälkeen Patriot 5VF on näiltäkin osin yhtä hienoa soitin kuin työn jäljen ja soinninkin osalta. 

Mielenkiintoista nähdä, tullaanko viuhkanauhoja näkemään useampien valmistajien myyntivalikoimissa tulevaisuudessa. Edut vireen suhteen ovat kiistattomat ja jos soundi miellyttää, on vaikea miettiä syitä, miksi ei käyttäisi tällaista nauhoitusta.

Makuasiat tietysti vaikuttavat mihin tahansa ostopäätökseen, varsinkin kun kyseessä on näin radikaalilta vaikuttava tekijä. Fenderin lanseeraama ulkonäkö on niin ikonisoitu standardi, että sen asemaa ei hetkauta mikään. Silti uskon, että fanned frets -soittimet löytävät paikkansa käyttäjäryhmistä, joissa basson katu-uskottavuus ei ole kiinni ulkonäöstä yms. subjektiiviseen mielipiteeseen vaikuttavista tekijöistä.

 

Mayones Patriot 5VF Multiscale

5-kielinen basso

• Fanned frets -nauhat
• Bartolinin mikrofonit
• Aguilarin 18V OBP-3 aktiivielektroniikka
• kaula läpi rungon
• skaala 32,28 / 34,25 tuumaa
• hintaluokka > 3 000 euroa

Lisätiedot: Soundtools

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2015. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Juttu kierrätettiin nettiin, koska tuote on edelleen ajankohtainen ja tekniset sen ominaisuudet vastaavat testattua laitetta.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.