Hakim Ludin on cajonin suurlähettiläs

|
Image

Afganistanissa syntynyt ja pitkään Saksassa asunut Hakim Ludin mestaroi valtavaa valikoimaa erilaisia perkussiosoittimia ja hän pitää jopa soolokonsertteja niiden kanssa. Cajonista hän loihtii esiin sellaisen määrän soundeja ja rytmejä, että niille on ollut käyttöä huippuartistien produktioissa ja rytmifestareilla eri puolilla maailmaa.

Frankfurtin musiikkimessuilla tapasin Ludinin esittelemässä saksalaisen Selan valikoimaa. Hän osallistuu Selan tuotekehitykseen ja uutuuksien testaamiseen:
– Ideoita syntyy jatkuvasti ja kerron niistä fimalle. Meillä on hyvä yhteispeli ja he pystyvät rakentamaan kaikenlaisia. Tässä minulla on uudet sudit [Cajon Brush 180 ja 250], joiden suunnittelussa olen ollut mukana. Niissä on kaksi kumirengasta, joilla säädetään sutien joustoa.

Ludinin mielestä cajonin suosio johtuu soittimen monipuolisuudesta.
– Cajon on helposti ymmärretty kaikkialla. Jos menen Intiaan, jossa ihmiset ovat soittaneet tablaa, he saavat cajonista samanlaisia ääniä. Flamencosäestykseen järjestyy napakampi sointi käyttäen kynsiä. Congan groove onnistuu helposti sekin. Kuubalainen melodinen rytmiikka hoituu vaihtelemalla kosketustapaa ja –kohtaa.

Kertoessaan esimerkkejä Ludin demonstroi cajonin sointivalikoimaa soittamallä näytteitä rytmiikasta eri puolilta maailmaa. Hänellä on paljon erilaisia soittotapoja: kämmenillä, sormet suorana, sormenpäillä, sormilla nopeita ryöppyjä rullaten, koukistettujen sormien kynsillä, rystysillä… Toisinaan hän ottaa avuksi vielä kantapäätkin koskettamaan cajonin etupaneelia ja säätämään soinnin korkeutta.

Soittamista on takana jo kymmenien vuosien ajalta, mutta on silti pakko kysyä, eikö kovan puun takominen satu käsiin?
– Toisinaan, Ludin naurahtaa.
– Joissakin tyyleissä käytetään paljon voimaa kuten afrikkalaisissa rytmeissä, joissa rummut kilpailevat keskenään ja kokonaisuus on hyvin äänekäs. Mutta tekniikka on tärkein. Jos liian rajulla iskulla rikkoo kynnen, käsi on pois pelistä jonkin aikaa. Soittaessa ei kipua huomaa. Rytmi lähtee sydämestä ja soittaessani tunnen rauhaa.

Ludin on kysytty klinikoitsija ja hän usein havainnollistaa rytmejä intialaisen vokalisoinnin, konnakolin avulla. Rytmien viestin hän tiivistää näin:
– Kunnioittakaa rytmejä ja oppikaa paljon erilaisia grooveja. Opitte niiden avulla muita kulttuureja. Ilman melodioitakin rytmit ovat universaaleja, ne ymmärretään kaikkialla.

Teksti ja kuva: Timo Koskinen

Oheinen nettispesiaali liittyy Riffi-lehdessä 3/2015 julkaistavaan artikkeliin "Cajón – monien rytmien laatikko". Riffi 3/2015 ilmestyy keskiviikkona 3. kesäkuuta. 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.