iRig Mic Field – älyä äänitykseen!

|
Image

Vaikka älypuhelimilla ja tableteilla pystyy jo hämmästyttävän laadukkaaseen videokuvaukseen, äänenlaatu tuppaa kavaltamaan että kysymyksessä ei ole ammattitallenne. IK Multimedia aikoo muuttaa asian.

IK Multimedian kasvavan digimikkiperheen tulokas iRig Mic Field lupailee vaikkapa videon kaveriksi soundia, joka vie lopputuloksen askeleen pari kohti ammattimaisempaa lopputulosta. Äärimmäisen kompakti ja kevyt iRig Mic Field sujautetaan mobiililaitteen 8-nastaiseen Lightning-porttiin, ja lisävarusteisella sovittimella päästään sisään muuallekin kuin Applen uusimpiin iOS-koneisiin.

IK:n uutuusmikrofonin nerokkain toiminto on pystysuuntainen kääntö, jonka avulla äänitysmoodi mukautuu kulloiseenkin käyttötarkoitukseen. Mikrofoni kätkee sisäänsä kaksi herttakuvioista elektreetti-kondensaattorikapselia, ja kun mobiililaite on videokuvauksessa vaaka-asennossa ja mikki 90 astetta käännettynä, raidalle taltioituu 24-bittistä, hyvälaatuista vasen-oikea -stereoäänikuvaa. Kapselien suuntaavuus vähentää epätoivotuista suunnista kantautuvaa taustakohinaa.

Ilman videointia, esimerkiksi omaa puhetta äänitettäessä puhelinta pidetään yleensä pystyasennossa, jolloin napsautetaan mikki perusasentoonsa, ja muistetaan vielä kääntää koko höskä Lightning-liitännässäkin toisin päin kuin videoinnissa, jotta kapselit tulevat kohti puhujaa.

Image

Muita videoitaessa tai äänitettäessä mikrofonin portaattomaan gain-säätimeen liittyvä ledi-indikaattori kertoo selvästi kun tasot ovat kohdallaan – itseään äänittäessään kapselien takapuolelle jäävää ledi-indikaattoria ei näe. Onneksi tulosignaalin tasoa voi omin korvin tarkkailla myös mikin omasta minikuulokeliittimestä ennen digimuunnosta. Samasta liittimestä äänen voi myös ohjata analogisesti vaikka mikseriin. Monitoritoiminto pelaa vain IK Multimedian softan kanssa, mutta äänen editointi ja jakaminen onnistuu muidenkin audiosoftien avulla, ja äkkiä älypuhelimesta kasvaa taskukokoinen videotuotantoyksikkö.

IK Multimedian uutuusmikki on kätevä monitoiminen työkalu nopeisiin laatuäänityksiin, ja sopii myös videobloggaajalle, luontoäänimaisemien taltiointiin sekä keikkaäänityksiin. Tuotepaketista löytyvä tuulisuoja on elintärkeä ulko-oloissa ja vähentää tarpeetonta popsahtelua lähiäänityksissä sisälläkin.

iRig Mic Field ohjehinta n. 100€

Lisätiedot: Into-Luthman

Tämä nettipesiaali on jatko-osa Riffi-lehdessä 3/2015 julkaistavaan iRigMIC HD -käyttötestiin. Riffi 3/2015 ilmestyy 3. kesäkuuta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.