Olli Soikkeli ja Kimmo Iltanen - Suomea maailmankartalle kampeamassa

|
Image
Image
 

Festival Django Reinhardt kokoaa vuosittain Samois-sur-Seinen kylään valtavan määrän gipsy jazzin ystäviä viikoksi. Mukana oli myös suomalainen AJL-Guitars, jonka kojusta löytyivät Ari-Jukka Luomarannan apureina Olli Soikkeli ja Kimmo Iltanen.

Kimmo on pitkän linjan gipsy jazz-kitaristi, joka perusti jo vuonna 2005 Jazz Partout -yhtyeensä. Jazz Partout on vanhimpia tämän genren bändejä Suomessa. Olli taas on yksi pohjoismaiden lupaavimmista alan kitaristeista. Hän julkaisi yhdessä Vitali Imerelin ja Hot Club de Finlande -yhtyeen kanssa kesällä "Trois Générations" -albumin.

Kimmolle Samois'n vierailu oli yhdestoista, joista neljäs AJL:n edustajana. Ollille taas neljäs, joista toinen "kioskinpitäjänä". Eri kitarafirmojen teltat olivat kovassa jammailukäytössä, AJL:n kioski ei ollut poikkeus.

– Kyllä mä pyrin aina jammailemaan, jos teltalle tulee joku nimekkäämpi kaveri. Nyt kun olen töissä täällä, niin vähemmän, Soikkeli kertoo.

Miten paikalliset soittajat ovat suhtautuneet pohjoisiin "jauhonaamoihin", jotka tulevat tänne soittamaan "heidän musiikkia"?

– Tosi hyvin, aloittaa Kimmo.

– Eikä pelkästään pohjoisesta. Porukkaa tulee Japanista, Australiasta, Englannista paljon, Saksasta, Hollannista; joka puolelta. Se on ollut näin aina. Musa on musaa.

– Tosi kannustava meininki ollut aina. Kaikista kovaksikeitetyimmät romanitkin tulevat paiskaamaan kättä ja iskevät silmää, Olli jatkaa.

Kirjoittajaa hämmästyttää paikallisten soittajien korkea taso. Eritoten kymmenen-neljätoistavuotiaiden romanilapsien soittotaito. Ja niitä taitoja ei ole hankittu varmaankaan missään akatemioissa.

– Tämä on sosiaalista musaa ja soittamaan oppii soittamalla. Juhliin, kyläilyihin ja ylipäätään tuttavien ja sukulaisten tapaamisiin liittyy usein olennaisena osana musisointi. Ja jos ympärillä on hyviä soittajia, ei voi olla oppimatta, ellei ole ihan paksukalloinen, Kimmo valaisee.

Kun olemme gipsy jazzin kehdossa, niin ei voi välttyä vertailulta siitä millä tasolla suomalaisten soitto natiiveihin verrattuna on. Kimmon mielestä tällä hetkellä kaksikymmenvuotias Soikkeli on aivan "top notch" -tasoa.

– Kyllä sen näkee jo siitä miten hänen suhtaudutaan. Täällä jätkät (starat) etsivät Ollia ja haluavat jammailla hänen kanssaan. Tietysti se missä ympäristössä kasvaa ja millaista musaa kuulee, vaikuttaa siihen mitä juttuja soittaa ja miten se toimii, Iltanen analysoi.

Samoista Soikkelin kesä jatkui tiivisti keikkailun merkeissä. Haapavedeltä, Porin ja Englannin kautta New Yorkin Birdland-klubille.

Lisätiedot:
www.ajl-guitars.com
www.ollisoikkeli.com
www.jazzpartout.com

Oheinen teksti liittyy laajempaan artikkeliin, jossa kerrotaan Django-festivaalista Misha Koivusen pitämän matkapäiväkirjan kautta. Juttu on julkaistu Riffissä 2/2012.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta