Zildjian toi sähköt symbaaleihin

|
Image
Image
 

Zildjianin Gen16-uutuusmerkin elektroakustisten AE-peltien kanssa onnistuvat helposti monet luovat erikoisvirittelyt,  joita rumpali kaipaa ja osaa arvostaa, mutta jotka eivät ole olleet mahdollisia sähkörummustojen kumisilla tai muovisilla symbaalipadeilla.

Esimerkiksi peltien kerrostaminen eli stäkkääminen käy helposti laittamalla vaikkapa splash tai haitsun yläpelti chinan naamaa vasten. Ja koska reikiä AE-pelleissä riittää, sarjan crashista tai ridesta syntyy kätevästi halutunlainen niittipelti eli ”Sizzle”.
Moni varmasti miettii, että liki-akustisina AE-symbaalit saattaisivat sopia sähkösetin lisäksi myös akustisen rumpusetin kumppaniksi, mutta valitettavasti peltien erikoismikrofonit ovat varsin kiertoherkkiä. Ja kuten mikit aina, nämäkin peijakkaat kuuntelevat kritiikittä kaikkia lähistön äänilähteitä. Toisin sanoen kovaääninen akustinen rumpusetti vuotaa peltimikkeihin pahasti – varsinkin kun kapselit eivät ole suoralta ääneltä suojassa peltien yläpuolella vaan niiden alla.

AE-symbaalien ohjausyksikkö on tärkeä tekijä symbaalisoundien muokkaamisessa halutunlaiseksi. Jotkut sen preseteistä muokkaavat akustista sointia miedosti, toiset rankemmin esimerkiksi yliohjaamalla ja pitchbend-efektillä. Tällaisen signaaliprosessoinnin avulla AE-symbaaleista irtoaa vaikkapa elektroniseen tanssibiittiin todellisuuspakoisia sävyjä, jollaisia olisikin vaivalloista yrittää kaivaa tavallisista pronssisymbaaleista. Jos taas sijaan odottaa AE-symbaaleilta myös perinteisen kaltaista peltisoundia, on syytä jo ennalta kalibroida korvansa tiettyihin kompromisseihin.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että Zildjianin uuden Gen16-merkin alla tullaan varmasti näkemään lisää uudentyyppisiä ja jännittäviä elektroakustisia lyömäsoittimia, joille nyt julkaistut symbaalit ovat lupaavaa alkusoittoa.

 

Oheinen teksti  liitty artikkeliin, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2012).

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta