Fostex MR-8HD – raitoja moneksi

|
Image
Image
 

 

Fostex MR-8HD on kovalevylle tallentava moniraituri. Neljän raidan yhtäaikainen äänitys, näppärät editointimahdollisuudet ja kitaristille suunnatut vahvistinsimulaatiot kaupan päälle tekevät laitteesta hyvän kaverin moneen tilanteeseen.

 

Fostex MR-8HD:n hopeaa hohtava kuori ja käyttöliittymän potentiometrit liukuineen tuovat muistuman ajalta, jolloin tämäntyyppiset moniraiturit tallensivat C-kaseteille. MR-8HD edustaa kumminkin komeasti tätä päivää sisäiselle 40 gigan kovalevylle tallentavana moniraiturina. Tallennettu ääni on kompressoimatonta ja CD-normin mukaista eli tunnusluvuiltaan 44,1 kHz:n näytetaajuudella poimittua ja 16-bittisenä koodattua dataa.

Soivia raitoja on maksimissaan kahdeksan ja paketti koostuu neljästä mono- ja kahdesta stereoraidasta. Lisäraitoja biisille vapautuu välimiksauksia tekemällä eli summaamalla kaikki jo tehdyt raidat yhdeksi stereopariksi.
Välimiksaus voi myös olla uuden Songin eli kappaleen teko. Näin toimien voi halutessaan palata johonkin aikaisempaan versioon ts. työvaiheeseen, jossa aiemmat raidat ovat erillisinä ja uudelleen arvioitavissa. Tämän voi mieltää virtuaaliraitojen korvikkeeksi, joskaan systeemi ei ole aivan niin joustava.
Muistipaikkoja on 99 kappaletta joten eri raitakombinaatioille on varattu varsin mukavan kokoinen kirjasto edellyttäen ettei kovalevyn kapasiteettia ylitetä. Jatkokäsittelyä ja tallentamista varten MR-8HD:ssa on USB-väylä bittien siirtelyyn ulkoiselle tietokoneelle ja takaisin.

Käyttöön liittymä käy

MR-8HD on käyttäjäystävällinen laite. Vasemmalla puolella ovat ”kanavalohkot” säätimineen ja oikealla ”mankka”.
Näyttö on pienehkö, mutta palvelee hyvin. Työn alla olevat asiat kerrotaan äänittäjälle selkeän informatiivisesti. Tekstin ja kuvakkeiden tarkkuutta suhteessa taustaan saa säädettyä, mikä jeesaa valaistusolojen vaihdellessa. Olisin kuitenkin toivonut vielä sitä, että näyttö olisi joko asennettu alunperin tai sitten käännettävissä pieneen kulmaan laitteen runkoon nähden. Nyt joutuu joutuu hieman kurottelemaan jotta näkisi kunnolla silloin, kun MR-8HD:n on vaikkapa vaakasuoralla pöytätasolla ja kitara sylissä. Ensiapuna asetin laitteen takareunan alle korokkeen ja voilá; homma hallussa!
 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.