Roland EC-10 – sähkö antaa uuden ulottuvuuden

|
Image

Synteettinen äänimaailma sekä sille soveltuvat sähköiset ohjainpinnat ja liipaisimet ovat Rolandin ydinosaamista. Tuon osaamisen hedelmiä ladotaan tällä kertaa cajonin koppaan, roppakaupalla, etten sanoisi. 

Sähköosaston ymppääminen cajoniin on pään avaus koko alalla, mutta oikeastaan Rolandin vinkkelistä katsottuna uusi ulottuvuus alkaakin ihan toisesta suunnasta – EC-10 eli El Cajon on nimittäin Rolandin ensimmäinen akustinen instrumentti kautta aikain. Saatesanojen mukaan EC-10 on rakenteeltaan täysiverinen akustinen cajon, jossa luonnonsoundien höysteeksi voi yhdistää sähköisiä sointeja ja tehosteita.

Oma sisäinen vahvistin ja etulaitaan upotettu pieni kaiutin tekevät soittimesta täysin itsenäisen, semminkin kun ulkoisen virtalähteenkin voi korvata kuudella AA-paristolla. Soittoaikaa yhdellä paristosekstetillä luvataan 12 tuntia ja koska tämmöiset vehkeet aina unohtuvat päälle jamien päätyttyä, suosittelen saman tien hankkimaan ladattavat akut.

Sähköiset soundit on jaettu kolmeen eri muistipankkiin, joiden nimet kuvaavat valmistajan ajatuksia passelista käyttötarkoituksesta.

Cajon-otsikon alta löytyy akustisen soinnin lisukkeeksi tilantuntua luovia jälkihumahduksia, tyypillisesti cajonin eri pintoihin kopauttelemalla tuotettavia ääniä, sekä artikulaatiota tehostavia alukkeita ja alakertaa muhkeuttavia jymyjä.

Percussion-kokoelma puolestaan koostuu sekalaisista akustisista lyömäsoittimista, kun taas SFX-nimikkeellä merkattu kolmas kymmenikkö sitten sisältää sähkörumpujen ja rumpukoneiden virveli- ja bassari-soundeja sekä efektikäyttöön suunniteltuja tehosteita.

Näin alkaa Riffissä 3/2016 julkaistu käyttötestiin perustuva artikkeli, jonka voit kokonaisuudessaan lukea lehden printtiversiosta, tai digitaalisena Lehtiluukkupalvelusta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.