Turun kaupunginteatteri juhlii avajaisiaan – uuden ääni- ja valotekniikan neitsytmatka!

|
Image

Turun kaupunginteatterin kolmivuotinen evakkoretki on päättynyt. Kotiinpaluun kruunaa Stingin esikoismusikaali ”Viimeinen laiva”.

Vuonna 1962 rakennettu, kymmenillä miljoonilla remontoitu Turun kaupunginteatteri uusine tekniikkoineen on nyt kovemmassa iskussa kuin koskaan. Äänentoiston osalta Turussa tähdättiin siihen, että uusien äänijärjestelmien täytyy olla kokonaisuuksia – että kaikkien kaiuttimien sointi olisi samanväristä setin isoimmasta pienimpään elementtiin.
Suurelle näyttämölle ripustettiin Meyer Soundin uutta Leopard-linjasäteilijää seitsemän kaiuttimen niput per puoli. Vaakasuuntainen keskiklusteri rakentuu neljästä pistesäteilijästä downfilleineen.
Teatterin äänipuolen remontista talon puolesta päävastuussa olleet äänisuunnittelijat Jari Tengström ja Iiro Laakso myöntävät, että line array sivustoilla ja point source keskellä ei ole jokapäiväinen tai ainoa vaihtoehto, mutta täällä paras mahdollinen. Kolmas linjasäteilijänippu ei luonnollisesti näyttämö-aukon keskelle sovi – haitat tekniikan muille osa-alueille olisivat liian suuret.
Etulinjassa lennätetään myös neljää matalimpia ääniä toistavaa 1100-LFC-komeroa, lisäksi pääjärjestelmää tuetaan takarivien osalta kevyellä viivelinjalla, jota on käytännössä tarvittu lähinnä ”ilmanraikastimena” parven alustan suppilossa, ei niinkään äänenpaineen lisääjänä.
Pääjärjestelmää tukeva kunnianhimoinen surround-kattaus rakentuu lähes neljänkymmenen kaiuttimen varaan, joiden koko ja matalalle ulottuva toisto mahdollistavat tilaäänikuvaan muidenkin tehojen kuin kaikujen rakentamisen.
Jokaiseen kaiuttimeen ajettava äänimateriaali viimeistäkin surround-purkkia myöten on määriteltävissä yksilöllisesti. Tässä avustaa Timaxin hyväksi havaittu matriisi, joka päätyi väistöreissulta takaisin uudistettuun taloon. Päänäyttämöllä matriisi on kooltaan 64 × 64 ja pienellä näyttämöllä 32 × 32.

•••

Näin alkaa Tommi Saarelan perusteellinen katsaus läpikotaisin rempatun teatterin uudesta tekniikasta ja sen käytöstä vaativan musikaalin toteutukseen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 5/2017.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.