KV2 Audio JK 1 & JK A – suoraan suoneen

|
Image

Linjasoitto on arkea niin keikalla kuin äänitystoimissakin. 
Kunnollinen DI-boksi kohentaa tuloksia.

Audiotekniikan kehityksen nykyvaiheessa ei liene kummoinenkaan haaste suunnitella ensiluokkaista aktiivista DI-boksia, joka muuntaa balansoimattoman instrumenttisignaalin vastaanottavalle laitteelle sähköisesti sopivaksi, ja suojaa sen myös ulkoisia häiriöitä tehokkaasti torjuvalla symmetroinnilla.

Samalla vaivattomuudella täyttyy kolmaskin tavoite: signaali saa sen verran lisävoimaa, että se jaksaa puskea perille pitkänkin kaapelin läpi menettämättä ryhtiään ja luonnettaan. 

Massasta esiin ponnistaakseen täytyy DI-boksiin liittää jokin kekseliäs ja hyödyllinen lisätoiminto. Kuten KV2 Audio onkin tehnyt.

Käytännöllisyys etusijalla

JK 1:n tapauksessa lisätoiminnoiksi luokiteltavia jujuja on kaksi. Näistä ensimmäinen on vipukytkimellä aktivoitava bassoleikkuri, jolla voi tarvittaessa siivota matalia taajuuksia joko 80 tai 160 hertsin nimellisen rajataajuuden alapuolelta. 
Kytkimen kolmas asento on off, jolloin suodin ei vaimenna mitään.

Toinen bonus on thru/mix-jakki, jonka ansiosta boksia voi käyttää mono/mono-muodossa (jolloin alkuperäisen signaalin saa jaettua tuloliitännän rinnakkaisjakista henkilökohtaiselle vahvistimelle tai esimerkiksi pedaalilautaan), tai sitten stereo/mono-tyyppisesti, jolloin vaikkapa kosketinsoittimen tai muun äänilähteen stereokanavat summataan boksissa yhdeksi monosignaaliksi.

Mikserille JK 1 lähettää aina balansoitua signaalia, ja lähdön yhteydessä on myös audiomaaton erotuskytkin maalenkeistä aiheutuvien hurinoiden välttämiseksi.

Akustisille soittimille erityisesti tarkoitetussa JK A:ssa on puolestaan lisätoimintona notch-suodin, eli kapealla taajuuskaistalla toimiva vaimennin, jonka voi käsisäätöisesti kohdistaa 75 Hz – 1,6 kHz:n alueella sille taajuudelle, joka vaikuttaa kaikkein kiertoherkimmältä. 
Suotimen vaimennustehoksi voi valita 6 tai 12 desibeliä, ja kytkimen kolmannessa asennossa suodin ei vaimenna lainkaan.

Toisena kiertoa estävänä keinona JK A:ssa on kytkin napaisuuden kääntöä varten, mikä hyvinkin saattaa tietyissä tilanteissa hillitä soittimen kaikukopan taipumusta ryhtyä huutamaan monitorikaiuttimesta vyöryvän äänen yllyttämänä. 

JK A:ssa on myös kytkimellä aktivoitava 10 dB:n lisävahvistus, mikä on oikein tervetullut esimerkiksi passiivisella mikrofonilla varustetun soittimen tapauksessa.

Kikkailut sikseen

KV2 Audion JK 1 ja JK A ovat yksinkertaisia kojeita, jotka toimittavat asiallisesti sen mihin ne on suunniteltukin, ja mainitut ekstrat antavat niille sitten tuntuvasti lisää kantokykyä.

JK 1:n bassoleikkuri on oiva apu, olipa kyseessä soittimen käsittelyäänten vaimennus tai vaikkapa kevyen aktiivikaiuttimen suojaus liialliselta bassoröykytykseltä.
JK A:n säädettävä notch-suodin taas on erinomainen väline, jolla kaikkein ilmeisintä kiertotaajuutta saa paimennettua itse soundia tärvelemättä.

Kun vankkojen metallikoteloiden ulkokuorikin ulottuu riittävän pitkälle, ovat päätyihin sijoitetut jakit ja kytkimet sopivasti suojassa kolhuilta. Pohjaa liki kauttaaltaan peittävät nahkeat solukumipinnat taas pitävät verraten painavat boksit jämäkästi omilla sijoillaan. Erinomaista. 
 

KV2 Audio JK 1 & JK A

Aktiivisia DI-bokseja

• metallikotelointi
• vaatii 48 V phantom-syötön
• balansoitu lähtösignaali, 50 ohmia
• lähtösignaalin napaisuus käännettävissä

JK 1
• audiomaaton erotus
• low cut: off/80 HZ/160 Hz
• pad -15 dB
• toimii myös stereo/mono-summaimena
• hinta 392 €

JK A
• notch-suodin, 075 Hz – 1,6 kHz 
• vaimennus 0 dB/6 dB/12 dB 
• kytkinvalintainen lisävahvistus, +10 dB
• hinta 405 €

Lisätiedot: Noretron Communication


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.