Oberheim TEO-5 – vanhaa soundia uusin kääntein

Image

Polyfoninen TEO-5 on nimetty suunnittelijansa (Thomas Elroy Oberheim) sekä viisiäänisyytensä mukaisesti.

Täysin analogiset oskillaattorit sekä suotimet pitävät yllä Oberheimin perinnettä, jota nyt lavennetaan esimerkiksi X-Mod-toimintoa laajentavalla "through zero" -tyyppisellä analogisella FM-moduloinnilla.

Image

TEO-5:n valtteihin kuuluu Oberheimin klassinen SEM-suodin, jonka tyyppiä voi vaihtaa portaattomasti alipäästöstä kaistanpäästösuotimen kautta ylipäästösuotimeksi.

Äänen perusta valetaan kahdella oskillaattorilla (aaltomuodot saw, square/pulse, triangle, sekä noise). 
Aaltomuotoja voi käyttää myös samanaikaisesti, ja soittimessa on lisäksi sub-oskillaattori.
TEO-5:ssä on lisäksi unisono-toiminto, jolla kaikki oskillaattorit voidaan valjastaa yhden monofonsen äänen tuottamiseen.

Oskillaattorit voidaan lukita toisiinsa hard-sync-asetuksella ja niiden modulointiin voi käyttää edellä mainittua X-Mod-toimintoa.
Kaksi LFO-modulaattoria sekä kaksi verhokäyrägeneraattoria kuuluvat nekin soundin muokkaustyökaluihin. 
 
TEO-5:ssä on myös Tom Oberheimin aikanaan suunnitteleman phaserin ja kehämodulaattorin toisinnot, sekä stereofoninen särö-efekti ja 24-bittisellä digitaalitekniikalla toimivat kaiku- sekä delay-efektit, chorus ja flanger. Valikoimaan kuuluu sekä hifi- että lofi-tyyppisiä versioita tehosteista.

Koskettimistona TEO-5:ssä on Fatarin valmistama kolmen ja puolen oktaavin koskettimisto, joka tunnista kosketusvoimakkuuden lisäksi myös jälkipainon. 

Lisätiedot: Oberheim