Soundcraft Si24 Compact - värit opastavat miksaajaa

|
Image
Image
 

Teksti: Lauri Paloposki

Si24 Compact on täysin varusteltu digimikseri, jonka voi kytkeä suoraan analogisen mikserin tilalle, kiitos takalaidan kattavan liitinvalikoiman. Jos taas haluaa liittyä verkkoon tai käyttää irtonaista digikaapelia lavarasian ja mikserin välissä, niin sekin onnistuu.

 Soundcraft tuo onnistuneesti analogimiksereistä tuttuja piirteitä digitaalitekniikan suomiin vapauksiin. Nuoremmille lukijoille tiedoksi, että analogipuolella tietyt asiat mikserissä on lukittu jo tehtaalla ja käyttäjän vallassa on vain rajallisesti muuteltavia asioita. Mikserin kanavalohkossa on esimerkiksi tietty määrä aux-lähtöjä, jotka on valmiiksi kytketty haaroittumaan joko ennen tai jälkeen kanavaliukua. Edistyneissä malleissa pre/ post-valinnan voi muuttaa piirikortilla, vieläkin edistyneemmis­sä kansilevyn kytkimellä. Varttuneemmille lukijoille kerrottakoon, että Si24:n kohdalla ei enää oikeastaan puhuta varsinaisesti auxeista, vaan samaa virkaa toimittavista mikserin sisäisistä buss-väylistä, jotka voi määritellä yksitellen systeemiasetuksista toimimaan joko pre- tai post-muodossa. Vanhoja aikoja muistuttaa se, että tehtaan jäljiltä mikseriä käynnistettäessä kymmenen ensimmäistä bussia on asetettu pre-toimintaan, neljä post-tilaan, ja jokainen on reititetty vastaavaan analogiseen lähtöön. Nykypäivää on se, että käyttäjä voi muuttaa näitä oletusarvoja ja niinpä koko mikserin voi siirtää saliäänenpuolelta monitorimiksaukseen – tai muuhun erityistarkoitukseen sopivaksi – helposti.

Sama ohjelmoinnin vapaus vallitsee inserttipisteiden kohdalla: niitä on tarjolla vain neljä, mutta kyseiset neljä inserttiä voi kytkeä käytännössä mihin tahansa kanavaan, bussiin, matriisin tai päälähtöön. Neljä inserttiä ei määränä kuulosta paljolta, mutta asia pitää suhteuttaa mikserin omaan varusteluun. Kun jokaisessa kanavassa on monipuolinen taajuuskorjain ja täyden palvelun dynamiikkaprosesssointi, jää ulkolaitakaluston tarve joka tapauksessa melko vähäiseksi.

 

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.