AtomiAatos opettelee elämää Helsingin kaupunginteatterissa

Image

Helsingin Kaupunginteatterin uutuus on Palefacen riimittelemä satu-uskottava räppimusikaali "AtomiAatos".

Studio Pasilan lämpiössä ensiesityksensä saanut ”AtomiAatos” on urbaania lastenteatteria, kiinni nykyajassa ja -paikassa, jossa ei enää ole välttämättä ydinperhettä eikä asuta omakotionnelassa.
Kertomus käynnistyy hyvinkin riipaisevasta tilanteesta, oikeastaan kriisistä: vanhemmat ovat muuttaneet erilleen, ja äiti ihmettelee elämää Aatos-pojan kanssa kaksin uudessa asunnossa muuttolaatikoiden keskellä.

Elämä ei siis aina ole helppoa – varsinkaan jos perheenjäsenet lentävät eri pesiin. Ja tämä pitää nyt Aatoksenkin kohdata. Vaikka AtomiAatos nostaa pöydälle isoja kysymyksiä, se ei onneksi tee sitä raskaan ahdistavasti.
Tunteita ja tilanteita käydään läpi Karri ”Paleface” Miettisen tuottaman ysärihenkisen räpin ja soul/r&b:n sävelin ja kohderyhmälle soveltuvan leikittelevän riimittelyn voimin.
Suomenkielisen räpin kantaisä on sparrannut huipputaitavan satu-uskottavan näyttelijäkolmikon (Sanna-June Hyde, Helena Haaranen ja Rauno Ahonen) hiphop-ilmaisua myös katu-uskottavaksi.

Esityksen pieniä katsojia ilahduttaa, että arkeen voi pujahtaa mielikuvituksellisia seikkailuja vaikka elämän isot palikat eivät olekaan järjestyksessä: toisaalla asuvasta isästä tulee legorobotti ja uninalle kasvaa miehen mittaiseksi.
Aatoksesta itsestään tulee AtomiAatos, ja kodin tuntua haikailevasta äidistäkin kuoriutuu leikissä oikea superolento. Mutta miten sitten suut – ja nenät – pannaan, kun roskiksesta nousee pahiksista pahanhajuisin, Biojätemies, joka haluaa houkutella Aatoksen porukkaansa?

Johanna Keinäsen ja Kimmo Virtasen kirjoittaman uuden kotimaisen lastennäytelmän on ohjannut jälkimmäinen, ja näppärän fantasialavastuksen sekä riemukkaat puvut on suunnitellut Alisha Davidow.
Maukka Siirala on tyylikkäästi skaalannut äänimaailman ja sen toteutuskaluston niin, että se on niukin mahdollinen esitystilanteessa toimiva: vain laulun tilaefektit vahvistetaan, ei laulajien ääntä sinänsä.

Esityksen ikäsuositus on 4-vuotiaasta ylöspäin ja kesto pikkuväelle mukavan kompakti. Täkyjä AtomiAatoksen teksti tarjoaa myös aikuisille, ja on lapsen seurassa sujuva kokemus niillekin, joita aikuisempi hiphop ei ole onnistunut puhuttelemaan.

Ensiesitys Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa 17.3.2016.

 

 

Avauskuva: AtomiAatoksen nimiroolin tekee Sanna-June Hyde, äitiä esittää Helena Haaranen.
(Kuva: Mirkku Merimaa)