Subwoofer akustiikan paikkaajana

|
Image

Peruste lähikuuntelua tukevalle erilliselle subwooferille on usein se, että kaiutinparin taakse säteilevä basso kimpoaa seinästä kohti kuuntelupistettä ja summautuu sitten kaiuttimesta eteenpäin lähtevään aaltoon epäedullisessa vaiheessa aiheuttaen jyrkkiä kuoppia alarekisteriin. 

 

Selkein monttu syntyy sille taajuudelle, jonka aallonpituuden neljäsosa on sama kuin etäisyys kaiuttimen etupinnasta kaiuttimen takana olevaan seinään.

 

Image

Aallonpituus = nopeus / taajuus

 

Kun äänen nopeus on 343 m/s ja taajuus 100 Hz, saadaan aallonpituudeksi 3,43 m. Neljäsosa-aalto on silloin 86 cm. 

Jos kaiutin sijoitetaan 86 cm:n etäisyydelle seinästä, syntyy voimakkain vaimennus 100 Hz:n taajuudelle. 

Ekvalisoimalla tilanne ei korjaannu, koska suora ääni ja heijaste muuttuvat samassa suhteessa ja niiden toisensa kumoava vaikutus säilyy ennallaan.

Kun kaiutinta siirretään lähemmäs seinää, vaimentuma nousee taajuusalueella ylemmäs, ja kun kaiutinta siirretään kauemmas seinää, vaimentuma laskee alemmille taajuuksille.

Tyypillisenä ratkaisuna onkin siirtää kaiutinpari joko niin lähelle seinää tai niin kauas siitä, että ilmiö paikantuu vähemmän haitalliselle taajuusalueelle. Tai rajata kaiutinparin toistosta kriittistä taajuutta alemmat bassot kokonaan pois ja sijoittaa niitä toistava erillinen subwoofer niin lähelle seinää, ettei vastaavaa kumoutumista pääse syntymään. 

Lähdemateriaalina on käytetty mm. Genelecin julkaisemia ohjeistoja kaiutinten sijoitteluun sekä Jukka Laaksosen kirjoittamaa teosta Äänityön kivijalka (jonka julkaisija on Riffiä kustatantava Idemco oy).

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2020. Vastaavantyyppisiä tietoiskuja julkaistaan verraten usein Riffin printtinumeroissa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.