Martin Audio Flex Point – monikäyttöinen PA-mallisto

Image

Uusi viiden passiiivikaiuttimen sarja ulottuu lähes miniatyyrikokoisesta nopasta varsin järeään laulukaappiin, ja erillisellä subwooferilla tuettuna kaapisto palvelee täyden kaistan bändi-PA:na.

Martinin nimikointi on systemaattista: FP4, FP6, FP8, FP12, FP15 avautuvat selkokielelle muotoon Flex Point nelituumaisella, Flex Point kuusituumaisella ja niin edes päin.
Jokainen malli on toimintaperiaatteeltaan kaksitiekaiutin ja elementit on sijoitettu koaksiaalisesti – toisin sanoen sisäkkäin siten, että diskanttikaistaa toistava yksikkö on alemmasta kaistasta vastaavan kartiokaiuttimen keskiössä.

Image

Diskanttielementtiin liitetty aalto-ohjain koostuu rakenteellisesti kahdesta osasta. Painekammion suuaukkoa ympäröivä ensimmäinen osuus johdattaa äänen ulos driverista kartiokaiuttimen pohjukkaan ja siitä eteenpäin maailmalle aallot saattelee kartioelementti, jonka muoto ohjaa äänen valmistajan mukaan erittäin tasaisesti ja hallitusti niin horisontaali- kuin pystysuunnassakin.

Malliston pienin, FP4, on suuntakeilaltaan symmetrinen ja sille ilmoitetaan 110 asteen kate niin vaaka- kuin pystysuunnassakin.

Seuraava malli, FP6, aukeaa 100 astetta vaakana ja 80 astetta pystyyn, kun taas FP8:n suuntaavuudeksi kerrotaan 90° x 70°.
FP12 ja FP 15 tuovat edelleen lisää vaihtoehtoja peliin, sillä ensinmainitun lukemat ovat 90° x 60°, kun taas sarjan kookkaimmalla suuntakeila muodostuu 80° x 50° kulmilla.   

FP-sarjan suunnittelussa on huomioitu myös käyttötilanteen vaihtuvuus. Jos kaappi täytyy asettaa pystyasennon sijasta kyljelleen, ei elementin kääntämiseen 90 asteen verran tarvita lainkaan työkaluja. Metallinen etuverkko on lukittu sijoilleen näppärillä hakasilla ja itse kaiutinelementtikin kiinnittyy koteloonsa pikalukituksella.
Malliston pienin, FP4, on poikkeus, sillä symmetrisen suuntaavuutensa ansiosta tarvetta elementin kääntämiselle ei luonnollisestikaan ole.

FP-sarjan lisävarustevalikoimaan kuuluu runsaasti sekä tilapäiseen ripustukseen että kiinteään asennukseen sopivia rautatarvikkeita, ja perinteinen kaiutintelineen käyttökin on huomioitu istuttamalla neljän kookkaimman mallin kotelon pohjaan kaksi eri kulmiin asemoitua kuppia. Niiden ansiosta kaiuttimen saa salkoon joko pystyruoraan tai hieman etukenoon kallistettuna.
FP4 tekee jälleen poikkeuksen kokonsa vuoksi: sen pohjassa on mikorofonitelineeseen sopiva kierre.

Taajuustoisto ja äänenpaineen tuotto myötäilevät kaiuttimen fyysistä kokoa.
FP4 kattaa +/- 3 dB:n puitteissa alueen 142 Hz – 18 kHz, ja jatkuvaa äänenpainetta heltiää 102 dB (SPL) hetkellisen äänenpainemaksimin ollessa 108 dB (SPL)
FP6:n toistoalueeksi kerrotaan samalla tarkkuudella 73 Hz – 20 kHz, ja äänenpaineen tuotoksi puolestaan 113 dB (SPL) jatkuvana ja 119 dB hetkellisenä piikkinä.
FP8 ulottuu askeleen vielä alemmas ja sen toistamaksi taajuusalueeksi kerrotaan 63 Hz – 18 kHz, kun hahloksi asetetaan edelleen sama +/- 3 dB. Äänenpainetta FP6 kykenee tuottamaan 118 dB (SPL) jatkuvana ja 124 dB (SPL) lyhytkestoisesti.
FP12 toistokaista samoilla reunaehdoilla on 55 Hz – 20 kHz, ja FP15 kattaa peräti 50 Hz – 20 kHz:n alueen. Äänenpainetta FP12 kykenee antamaan 122 dB (SPL) jatkuvana ja 128 dB (SPL) hetkellisenä piikkiinä.
FP15 on vielä hitusen äänekkäämpi ja se antaa 126 dB:n äänenpaineen jatkuvana ja 132 dB:n verran hetkellisesti.

FP-sarjan kaksitiekaiutinten tueksi Martinilla on suosittaa SX-sarjaan kuuluvat bassokaiuttimet 10-, 12-, 15- ja 18-tuumaisin kartioin, sekä suuntaavat (hertta) subwooferit kahdella 15- tai 18-tuumaisella elementillä.

Vahvistinvalikoimaan kuuluvat Martinin omat iK-sarjan vahvistimet (kaksi eri mallia sisäisine DSP-prosessoreineen), sekä erillisten DX-räkkiprosessoreiden ohjaukseen kytkettävät VIA-sarjan päätteet (neljä mallia).

Image

Lisätiedot: Martin Audio