Hyvää tekijänoikeuspäivää

Image

Tekijänoikeus on koko luovan talouden kivijalka: se mahdollistaa monelle luovan alan ammattilaiselle ansainnan ja liiketoiminnan harjoittamisen. Eikä kyse ole ihan pienestä harrastelusta, selviää Luovat ry:n tiedotteesta.

 

2021 luovien alojen talous – yksityisen sektorin liikevaihto + julkisen sektorin/yhteisöjen toimintamenot (ei sisällä opetusministeriön alaista koulutusta) – oli maassamme yhteensä 14,8 miljardia euroa, ja verotuloja alalta kertyi arviolta 2,6–3,3 miljardia euroa. Luvut selviävät Luovat ry:n tilaamasta Taloustutkimuksen selvityksestä.

Tilastokeskuksen mukaan luovat alat tuottivat ennen koronaa 3,3 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Koronan aiheuttaman notkahduksen jälkeen alan arvioidaan elpyneen lähes pandemiaa edeltäviin lukuihin.

Vaikka luovat alat ovat selvästi ohittaneet BKT:ssa perinteisemmät alat, kuten paperiteollisuuden (1,4 prosenttia) tai elintarviketeollisuuden (1,3 prosenttia), kirittävää silti on: Suomi on selvästi EU:n keskiarvoa (7 prosenttia) sekä muita Pohjoismaita jäljessä.

Suomi on jäänyt pahasti jälkeen luovan alan kasvussa. Jotta luovat alat voivat tuottaa lisää kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia, niiden kehitykseen pitää panostaa siinä missä muihinkin suuriin toimialoihin”, toteaa Luovat ry:n puheenjohtaja Laura Kuulasmaa.

 

Merkittäviä tulovirtoja

Luovien alojen merkitys myös työllisyyden näkökulmasta on suuri, sillä luovan työn tekijöitä on maassamme yli 120 000. Tilastokeskuksen tietoihin pohjautuen noin kolme prosenttia Suomen työpaikoista onkin luovalla alalla. Eri tutkimuksissa on arvioitu, että alalla virtaava palkkasumma on 4,4–5,1 miljardia euroa vuodessa.

”Taiteen antamat elämykset ja kokemukset ovat ihmisille korvaamattomia. Samaan aikaan luova työ tuottaa merkittävän määrän verotuloja valtiolle, ja itsekin olen yrittäjänä työllistänyt lukemattoman määrän ihmisiä. Nyt olisi vihdoin aika tunnistaa tämän työn arvo ja merkitys koko yhteiskunnalle!”, toteaa Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen.

Parhaillaan Etelä-Amerikassa kiertueella oleva Toppinen muistuttaa, että luova työ on myös merkittävä vientituote ja Suomi-kuvan rakentaja.

 

Tekijänoikeuslainsäädäntö on luovan työn perusta

Toimiva tekijänoikeuslainsäädäntö on luovan alan liiketoiminnan ja ansainnan edellytys. Suuri osa kulttuurialan työntekijöistä on pienituloisia taiteilijoita, yrittäjiä ja freelancereita.

Luovat alat tuottavat jokaisen suomalaisen arkeen elämyksiä, iloa, hyvinvointia ja uusia ideoita. Jotta alan toimijat voivat tehdä arvokasta työtään, heille on turvattava reilut pelisäännöt sekä muihin aloihin yhdenvertaiset edellytykset yritystoimintaan, työntekoon ja sosiaaliturvaan”, sanoo Kuulasmaa.

Tekijänoikeuspäivänä muistetaan luovan alan tekijöitä

Tekijänoikeuspäivää eli ©-DAY:tä vietetään maassamme vuosittain 26. huhtikuuta. ©-DAY:ssä yhdistyvät WIPOn Maailman henkisen omaisuuden omaisuuden päivä 26.4. sekä Unescon Kirjan ja tekijänoikeuden päivä 23.4.

Tekijänoikeuspäivän tarkoitus on muistuttaa paitsi alan kasvupotentiaalista myös siitä, että jokaisen luovan tuotoksen takana on ihminen.

Lisää tietoa tekijänoikeuspäivästä löytyy osoitteesta www.cday.fi sekä Luovat ry:n some-kanavista Facebookista ja Instagramista.

Uutinen perustuu Luovat ry:n tidotteeseen.