Nyt niitä vielä saa

|

Nautitaan kotimaisista musiikkikirjoista ja muusikoiden elämäkerroista nyt kun niitä vielä julkaistaan. Viime vuosina useat kustantamot ovat nimittäin pukanneet ulos tavattoman monta tärkeätä ja mielenkiintoista teosta, mutta jatkossa tahti taitaa harventua. 

Kirjoittamattomia aiheita ei kylläkään ole kulutettu loppuun, mutta leikkaukset kulttuurille jaettavasta tuesta leikkaavat myös tällaisten kirjojen julkaisuhaluja sekä -mahdollisuuksia.

Yhden elämäkerran perusteelliseen tekemiseen vaadittavaa työmäärää ei käytännössä kukaan voi nimittäin tehdä palkatta, paitsi aatteen palon ja kenties jonkin vahvan henkilökohtaisen syyn vuoksi, ja sellaisten varaan ei ole syytä eikä voida oikein laskea laajemmassa mitassa.

Niinpä vakiintunut menettelytapa on ollut, että elämäkerran tai dokumenttiohjelman kirjoitustyön vaatimat haastattelut, arkistojen penkomiset, kuva- ja äänimateriaalin etsintä, faktantarkistukset, kaikki muu kunnollisen teoksen laatimiseen vaadittava taustatyö – sekä itse kirjoittaminen – katetaan ainakin osittain apurahalla, ja valmiin kirjan myynnistä lohkaistava provisio hyvässä lykyssä täydentää sitten kirjoittajan saamaa korvausta ajan pitkässä saatossa.

Tällainen järjestely on uhattuna kaikilta suunnilta. 
Rajalliselle kohderyhmälle suunnattujen kirjojen myyntimäärät eivät ensinnäkään tuota niin vakaata ja vuolasta kassavirtaa, että kustantamot lähtisivät hanakasti ottamaan enää sen suurempaa taloudellista riskiä kuin mikä tähän asti on vaadittu, kun apurahalla kustannetusta käsikirjoituksesta on jalostettu valmis painotuote. Kansan suurtenkaan suosikkien elämäkerrat kun eivät välttämättä myy samassa mittakaavassa kuin heidän musiikkinsa.

Niitä apurahoja kirjoittajan työpalkaksi taas ei tämän poliittisen suhdanteen aikana myönnetä entiseen malliin. 


Näin alkaa Lauri Paloposken kirjoittama pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 2/2024. Voit lukea kaikki sen jännittävät käänteet painetusta lehdestä, jonka virallinen julkaisupäivä on 18. huhtikuuta 2024. 

Tilaa irtonumero kotiin kannettuna hintaan 12,70 € (sis-postikulut).Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Irtonumeroina Riffiä myyvät myös Lehtipisteen myymälät kioskeissa ja marketeissa sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan.

Digitaalinen Riffin näköispainos on myynnissä Lehtiluukku-palvelussa.