Juha Kujanpää: "Old Ways, New Ways" – Rauhoittavan kaihoisaa instrumentaalimusiikkia

|
Image

Säveltäjä ja pianisti Juha Kujanpään levyllä yhdistyvät elementit tekevät kokonaisuudesta vaikeasti kategorisoitavaa ja ajatonta. Musiikki soljuu pakottomasti kuin vuoristopuro, sen enempää itsestään meteliä pitämättä.

 

Juha Kujanpää on julkaissut vuosien 2013–2017 aikana kolme erinomaista instrumentaalilevyä. Tähän jatkumoon Old Ways, New Ways istuu hyvin luontevasti. 

Edellisten levyjen kansanmusiikkivaikutteet ovat painuneet taka-alalle. Tilalle on tullut yhä enemmän elokuvallisia sävyjä jazzin ja progressiivisen musiikin väliseltä nimeämättömältä vyöhykkeeltä. Ehkä se kansanmusiikki oli viuluissa, sillä jousisoittimet ovat vaihtuneet puhaltimiin.

Erityisesti meritoituneet Joakim Berghäll (saksofoni) ja Verneri Pohjola (trumpetti) tuovat herkkyydellään upeaa maisemaa. Pohjola loistaa upeasti soivassa Morning Star /Aamutähti -kappaleessa ja Berghällin fonipyrskähtelyt luovat hauskaa jännitettä Trekators-kappaleessa.

Huippuammattilaisista kootun Juha Kujanpää Ensemblen soitto kohottaakin kokonaisuuden yleväksi, jopa hartaaksi. Silti tunnelma ei ole paatoksellinen, vaan keveä. Levyn aloituskappaleen aloittaa kantele, jota soittaa Kujanpään puoliso Emmi Kujanpää

Levyn soundissa on perkussiivistä jäntevyyttä. Ensembelen ydinporukan muodostavat basisti Tero Tuovinen, rumpali Jussi Miettola  ja kitaristi Timo Kämäräinen, joka on soittanut kaikilla Kujanpään neljällä levyllä.

Tärkeä osa soundia ovat myös laulajat Eeppi Ursin, Susanna Lukkarinen ja Jouni Kannisto. Heidän sanaton ja saumaton laulunsa tekee moniin kappaleisiin tunnelman, joka tuo mieleeni jazzmestari Heikki Sarmannon musiikin, vaikkei Kujanpään tuotanto varsinaisesti jazzia olekaan. Erityisesti Sepiassa – levyn suosikkini – Kujanpään pianon säestyksellä soivat laulumelodiat luovat pohjattoman kaihoisan tunnelman.

 

Juha Kujanpää: Old Ways, New Ways

Kuu Records, 2022

••• 

Tämä levyarvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2023.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.