Radiopuhelimet: "Radiopuhelimet" – ikiliikkuja yllättää

Image

Radiopuhelimet on maailmanmittakaavassakin täysin poikkeuksellinen yhtye. Omintakeista noisefunkkiaan soittamalla se onnistuu yhä yllättämään kuulijat väkevyydellään ja energiallaan.

 

Yllättävintä oululaisen Radiopuhelimet-yhtyeen mittavassa, lähes 40 vuoden urassa, on se että miten nämä herrat pystyvät tekemään samalla reseptillä yhä uudestaan saman ihmeen? Touhu kuulostaa tuoreelta ja teksteissä on sopivassa suhteessa huumoria, maailmantuskaa, sarkasmia ja runoutta.

Solisti J.A. Mäki saarnaa väkevästi kuin omaa lahkoaan pyörittävä maallikkosaarnaaja, ollen samaan aikaan pelottava ja pelottavan tarkkanäköinen humoristi.     
”Miksi tyytyä olemaan vasta jumalasta seuraava”, messuaa Mäki avausraidalla Kylmää hikeä. 
Tekstit tuovatkin Radiopuhelimiin ehdottomasti sen sielukkuuden, minkä vuoksi homma kantaa levy levyltä eteenpäin, nyt jo 16 pitkäsoiton verran.

On silti ihme sekin, että liki 30 vuotta samalla kokoonpanolla operoinut yhtye on yhä tallaisessa vedossa! Viisikko on muuntunut pohjoispohjanmaalaisista nuorista vihaisista miehistä charmanteiksi konkareiksi, jotka ammentavat voiman tekemiseensä pikemminkin musiikin riemusta kuin uhoamisesta. 
Soitto on yhä päällekäyvää, mutta siinä on mukana kokemuksen mukana tuomaa rentoa takakenoa. Bändi soittaa paremmin kuin koskaan, ja sen väsymättömänä moottorina on rumpali Jyrki Raatikainen, joka on koko orkesterin kivijalka.

Tiukan mätön ja riffittelyn ohella on soitossa myös harmoniaa ja kitaroiden aivonystyröitä hivelevää kihinää. Tuottajana levyllä on niin ikään oululaislähtöinen Riku Mattila, luottomies jo 90-luvulta. Tuotantojälki on ensiluokkaista.

Kaiken vyörytyksen jälkeen on vapauttavaa kuulla B-puolen toiseksi viimeisenä raitana akustisesti soitettu tango! ”Mielenilmaus aamuyöllä” (säv: Katz, san: Annunen) sinetöi levystä täydellisen ja yllättää paatuneenkin Puhelimet-fanin. Sydämessä läikähtää ja on hienoa tuntea musiikin voiman tuovan energialatauksen.

Vaikka Radiopuhelimet toimii levyllä hämmentävän hyvin – perustuakseen niin paljon soittoon pohjaavaan omaperäiseen svengiin –, on se silti kaikkein parasta livenä. Suosittelen tsekkaamaan!

Radiopuhelimet: Radiopuhelimet
If Society (2023)