Ari Väntänen: Stam1na – Muistipalatsi

Image

Suomen rock-toimittajien valiojoukkoon lukeutuva Ari Väntänen on tällä kertaa laittanut kansien väliin pikkuisen Lemin maailmankartalle nostaneen metalliyhtye Stam1nan tarinan.
Kirjaa on tehty samaan aikaan, kun lemiläisviisikko rakenteli kasaan kymmenettä albumiaan, eli muinaishistorian lisäksi käydään samalla läpi myös uuden levyn syntyvaiheita.

 

Reilut neljäsataa sivua kattava teos on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen käsittelee yhtyeen jäsenten nuoruusvuosia sekä bändin hapuilevia ensiaskeleita.

Toinen ja kolmas osio sen sijaan on jaettu muistipalatsin huoneisiin yhtyeen levyjen mukaisessa järjestyksessä. Albumien luomisprosessien lisäksi myös keikkamuistoja sekä alkoholinhuuruisia kohelluksia käydään läpi antaumuksella.
Poikkeuksellista syvyyttä kirjaan tuo se, että yhtyeen jäsenet puhuvat varsin avoimesti myös vastoinkäymisistään ja peloistaan.

Syrjäisessä Etelä-Karjalan pikkukylässä toiminut yhtye on alusta saakka omannut vahvan ja periksiantamattoman tee se itse -asenteen, joka on heijastanut Stam1nan tekemisiä läpi pitkän uran.
Teos onkin eräänlainen ryysyistä rikkauksiin -tarina, jossa hieman outo ja ei se kaikkein salonkikelpoisin kosija lopulta voittaa prinsessan hahmossa keimailevan vaativan metalliyhteisön puolelleen.

Muistipalatsin ydinviesti on seuraavanlainen: Jääräpäinen oman tien kulkeminen on välillä ohdakkeista ja jopa kivuliasta, mutta lopussa palkintokaappi on täynnä Emma-patsaita.
Stam1na on Hyyrysen johdolla toteuttanut innovatiivista visiotaan rikkomalla rajoja omalaatuisen huumorin säestyksellä.
Bändissä ei myöskään ole rock-diivailtu perinteiseen tapaan, vaan koko yhtye taustajengeineen on ollut rento kaveriporukka, jossa kaikilla on ollut tasaveroinen asema.

Kokonaisuutena Muistipalatsi on hyvin rakenneltu, joskin varsin yllätyksetön, teos lemiläisten matkasta kirkkaisiin valoihin.
Levyjen tuotantovaiheista kertovat osuudet saattavat olla puuduttavia tavalliselle tallaajalle, mutta muusikoille ja musiikin ammattilaisille nekin näyttäytyvät mielenkiintoisina osuuksina.

Yksi kysymys jäi kuitenkin avoimeksi: Kenen hallussa mahtaa olla se pahamaineinen Stam1nan musta lista?

 

Ari Väntänen: Stam1na – Muistipalatsi (Like, 2023)

ISBN 978-951-1-41696-8